Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Girona Acull fa una acció per reclamar llibertat de moviments per a migrants i refugiats: “Volem ser refugi”

ACN Girona.-Girona Acull ha fet una acció aquest diumenge al migdia, amb motiu del dia mundial de les persones refugiades, per reclamar la llibertat de moviments per migrants i refugiats. […]

Agències 20/06/2021

ACN Girona.-Girona Acull ha fet una acció aquest diumenge al migdia, amb motiu del dia mundial de les persones refugiades, per reclamar la llibertat de moviments per migrants i refugiats. A la plaça del Mercadal, han pintat un mural simulant una tanca amb concertines a la part de dalt i han llegit un manifest per denunciar la resposta dels estats als moviments migratoris: “Impedim per tots els mitjans que puguin arribar i, quan ho fan, seguim impedint de totes les maneres possibles que puguin trobar refugi”. L’entitat exigeix la fi de les deportacions i l’anul·lació de les ordres d’expulsió i acusa les administracions de ser còmplices de milers de morts i desaparicions per intentar creuar fronteres.

L’acció ha consistit en desplegar una lona on han pintat el mural: un reixat coronat amb un filat de filferro. Simultàniament, han llegit el manifest per reclamar llibertat de moviment per a les persones migrants i refugiades. El manifest denuncia que 70 anys de l’aprovació de l’Estatut del Refugiat “seguim sense ser refugi”: “No només això, sinó que seguim sent causa i còmplices dels desplaçaments forçats”. L’entitat denuncia que, al llarg del 2020, només un 5% de les persones que van demanar protecció a l’estat espanyol la van rebre i, en paral·lel, les sol·licituds es van reduir fins a les 87.000 pel tancament de fronteres i les oficines on fer el tràmit arran de la pandèmia. Girona Acull apunta que el tancament de fronteres i el controls militars ha abocat les persones migrades a buscar “camins més perillosos i mortífers” com el de Canàries: “Gairebé 1.900 persones mortes i milers més de desaparegudes. Persones sense nom que no tenen ni dret a ser vetllades”. L’entitat també critica l’estratègia “d’illes-gàbia” feta a Lesbos, Chios o Samos i que ara “s’ha volgut copiar” a les Illes Canàries. Subratllen que són “presons a cel obert” on es vulneren tots els drets de les persones migrades. Per això, exigeixen “al govern més progressista de la història” que deixi d’excusar-se en la Unió Europea i “d’amagar-se darrera del discurs de l’extrema dreta” per fer “un cop de timó” assumint responsabilitats envers als drets humans. “Que posi la vida davant del capital i que siguem terra d’acollida”, reclamen. Amb motiu del dia internacional de les persones migrades, volen que es reconegui el dret a migrar, que en tanquin els CIE, que es garanteixi l’acollida digna, que es posi fi a les deportacions i que s’anul·lin les ordres d’expulsió. També fan una crida a la tolerància zero cap als discursos d’odi i discriminació.