Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Giró, sobre l’admissió de la denúncia contra l’aval de l’ICF: “El decret llei té una solidesa jurídica total i absoluta”

ACN Barcelona.-El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha defensat que el decret llei que habilita l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) a una trentena d’exalts càrrecs a qui […]

Avatar
Agències 28/07/2021

ACN Barcelona.-El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha defensat que el decret llei que habilita l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) a una trentena d’exalts càrrecs a qui el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d’euros per l’acció exterior de la Generalitat entre 2011 i 2017 és d'”una solidesa jurídica total i absoluta”, després de saber-se que la Fiscalia ha admès a tràmit la denúncia de Cs contra el mecanisme. En una compareixença aquest dimecres, Giró ha advertit que “serà molt difícil que algú pugui dir el contrari si se’l llegeix de dalt a baix de manera tècnica”. A més, ha dit que “respecta absolutament” les decisions de la Fiscalia, però avisa que Cs vol “treure rèdit polític del patiment de les persones” .

El titular d’Economia i Hisenda ha explicat que la norma “avala la presumpció d’innocència” de càrrecs públics “en l’exercici legítim de la seva funció”, ja que cobreix les fiances mentre no hi hagi una sentència ferma d’una instància judicial. “Quan hi hagi sentència ferma, hauran de tornar els diners, els interessos i els costos”, ha recordat.D’altra banda, Giró s’ha referit a la dimissió de tres membres de la direcció de l’ICF abans de la votació sobre la concessió de l’aval per fer front a les fiances tot afirmant que “han pres una decisió respectable” però ha assegurat que no se’ls hi havia demanat “fer res irregular ni il·legal”. El conseller emmarcat les renúncies en un clima mediàtic concret, dient que es van produir “després de veure l’estratègia de la por en els titulars” que asseguraven que l’ens cometria “frau de llei i malversació” activant el mecanisme. A més, ha recordat que tres dels sis membres de la direcció de l’ICF tenien el mandat caducat i “en veure el que s’havia muntat a nivell d’opinió pública” van decidir no continuar.