Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Giró sobre el pla de xoc de Sánchez: “Al final estem parlant de més crèdit, més endeutament i no de solucions duradores”

ACN Barcelona – El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha destacat que els 16.000 MEUR del pla de xoc del govern espanyol per afrontar la guerra d’Ucraïna no són […]

Agències 29/03/2022

ACN Barcelona – El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha destacat que els 16.000 MEUR del pla de xoc del govern espanyol per afrontar la guerra d’Ucraïna no són solucions a llarg termini i que suposarà endeutar-se més. “No són 10.000 MEUR sobre la taula, és una línia de crèdit, i 6.000 MEUR més que hem de sumar per a rebaixes fiscals i baixada de preus del combustible. (…) Al final estem parlant de més crèdit, més endeutament i no de solucions duradores”, ha remarcat en una entrevista a TV3. El conseller ha instat les petrolieres a baixar més dels cinc cèntims per litre de combustible acordats amb l’executiu i ha dit que és una “oportunitat única” perquè aquestes empreses demostrin que tenen un pla de Responsabilitat Social Corporativa.

Segons Giró, però, “no hi ha cap pla que no sigui prou important” atenent la situació actual, que ha definit com a “greu i profundament dramàtica” tant des del punt de vista humà com per les conseqüències econòmiques que ha comportat primer la pandèmia i després la guerra entre Rússia i Ucraïna. Giró ha recordat que els 10.000 milions d’euros de crèdits ICO ja se sumen als que ja es van concedir durant la pandèmia i que encara no s’han tornat.

“Els diners sempre surten de les butxaques dels contribuents”, ha indicat el conseller, que ha afegit que actualment l’Estat ja està molt endeutat, amb més d’un 120% del PIB. En aquest punt, ha recordat que si s’aplica un augment de les pensions d’acord amb la inflació suposarà un increment d’uns 10.000 milions d’euros a càrrec d’uns PGE que ja destinen un 38% del total a les prestacions per jubilació o viduïtat, entre d’altres. En aquest sentit, el conseller d’Economia ha donat per fet que la xifra de l’IPC avançat, que es coneixeran aquest dimecres al matí, s’acostarà al 10%.

Sobre el preu de l’energia, el conseller ha considerat que és “evident que s’ha de fer alguna cosa” perquè les petites i mitjanes empreses tan patint una situació “dramàtica”. Per això, ha advocat per modificar el sistema de fixació tarifària i més tenint en compte la forta dependència del continent, especialment el cas d’Alemanya, amb el gas de Rússia.

Pel que fa la rebaixa de cinc cèntims en el preu del combustible que assumiran les petrolieres, el conseller ha assenyalat que tenen una “gran oportunitat” per demostrar que tenen un pla de Responsabilitat Social Corporativa i les ha instat a assumir una major rebaixa. “Estic segur que qui ho faci primer s’apuntarà l’aplaudiment de molta gent”, ha apuntat Giró, que ha subratllat que la crisi actual és “històrica”.

<strong>Sorpresa amb Lambán per fer-se enrere en l’acord tècnic sobre els Jocs Olímpics d’Hivern</strong>

El conseller ha admès que l’ha sorprès molt la negativa del govern aragonès i del seu president, Javier Lambán, a subscriure l’acord tècnic sobre els Jocs Olímpics d’Hivern. “Suposo que té alguna rendibilitat interna, sinó no ho puc entendre”, ha lamentat el Giró, que ha mostrat la seva confiança perquè al final es resolgui aquesta discrepància.

En qualsevol cas, Giró ha defensat la cita olímpica com una oportunitat per a la projecció internacional del Pirineu així com per als seus comerços, hotels i restaurants. “Aquella posada a l’aparador que va tenir Barcelona no li vull negar al Pirineu”, ha sentenciat.

<strong>Giró rebutja ser candidat de Junts: “Ara tinc una feinada de por”</strong>

Preguntat per si es planteja ser candidat de Junts a la presidència de la Generalitat, el conseller d’Economia i Hisenda ha rebutjat aquesta possibilitat. “Ni m’ho plantejo, no m’hi veig. Ara tinc una feina de por que intento fer el millor que puc per servir el país i per ajudar les empreses i l’economia del país”, ha assegurat Giró en l’entrevista al programa ‘Tot es mou’ de TV3.