Diumenge, 20 de setembre de 2020 - Edició 787
La República

Ginesta recorda a Nissan que les competències en mediació laboral són de la Generalitat

ACN Barcelona.-El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha recordat al responsable d’operacions industrials a Nissan i encarregat del tancament de les plantes de la marca […]

Avatar
Agències 04/08/2020

ACN Barcelona.-El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha recordat al responsable d’operacions industrials a Nissan i encarregat del tancament de les plantes de la marca a Catalunya, Frank Torres, que les competències en mediació laboral són de la Generalitat, després que el directiu afirmés aquest cap de setmana a TV3 que no descartava una mediació del govern espanyol en el conflicte. Ginesta ha assegurat que la Generalitat assumeix les competències en aquest àmbit i com a autoritat laboral d’una manera “intensiva” i ha apuntat que Torres es devia referir a la “col·laboració” de les administracions en la resolució del conflicte, que per Ginesta és molt “complex” de resoldre en un mes de període de consultes.

La mediació, exercida pel Departament de Treball, ha citat aquest dimarts per separat a les dues parts per tal de trobar una sortida al conflicte després que la direcció de la marca presentés una oferta final als sindicats. “Sempre hi ha un camí i sempre hi ha recorregut per trobar solucions al conflictes”, ha destacat el secretari general de Treball.Ginesta ha subratllat que el període oficial de consultes ja ha finalitzat i que per tant el conflicte es troba en una pròrroga “tàcita”, pendent del que diguin els representants dels treballadors. Aquest dilluns a la nit, però, els sindicats ja van avançar que no acceptaven la proposta de l’empresa i van confirmar que assistirien a la convocatòria de la mediació, al voltant de les deu del matí. En la trobada, ha explicat Ginesta, la Generalitat intentarà que treballadors i empresa acostin posicions i “trobin camins de diàleg”.Pel secretari general de Treball, aquest és un conflicte “d’alta complexitat”, ja que darrera l’ERO de més de 2.525 treballadors hi ha un impacte indirecte que pot arribar fins als 25.000 llocs de treball. “Més de 100 anys d’història [de la indústria automobilística a Catalunya] és mot difícil que es puguin resoldre en un període de consultes taxat en què una de les parts té l’autoritas per decidir com tanca, aplicar un criteri unilateral i decidir si tira l’endavant l’expedient o no”, ha afegit Ginesta. Segons el secretari general de Treball, aquest és “l’escenari que el govern central ha triat que hi hagi en aquest expedient” després que l’executiu espanyol no hagi modificat la reforma laboral, tot i haver-hi una majoria progressista per fer-ho, ha dit.

Relacionats