Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Gimeno remarca a Solé la necessitat de crear portals de transparència sobre la covid-19 a totes les institucions

ACN Barcelona.-El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, ha remarcat al conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, la necessitat de crear a totes […]

Avatar
Agències 20/05/2020

ACN Barcelona.-El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, ha remarcat al conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, la necessitat de crear a totes les institucions públiques un portal de transparència específic sobre la covid-19 així com garantir el retiment de comptes posterior per “preservar els drets de les persones”. Així li ha traslladat en una reunió que han mantingut per analitzar com garantir la “integritat pública” durant la crisi, segons un comunicat conjunt. Per la seva banda, el conseller ha avançat que s’implementaran bústies ètiques a partir de l’octubre i un sistema integral de protecció de les persones alertadores.

Gimeno ha exposat les recomanacions d’Antifrau que es recullen en un document sota el títol ‘Prevenció de riscos en l’exercici de potestats públiques durant la crisi de la Covid-19. Recordatoris, recomanacions i recursos per al foment de la integritat’.El director de l’OAC ha insistit en la necessitat d’implementar a totes les institucions públiques, “sense excepció”, un portal de transparència específic sobre la covid-19 amb informació “clara i accessible”. En aquest sentit, el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, ha destacat la feina feta fins ara pel que fa “al desplegament d’espais específics sobre el virus i les seves afectacions en diversos àmbits i amb formats òptims, tant per a l’estudi de les dades com per a una fàcil comprensió”. Uns espais que la Secretaria s’ha compromès a mantenir “vius i actualitzats”.Gimeno també ha remarcat la importància de garantir un retiment de comptes posterior dels ens públics durant aquesta crisi per preservar els drets de les persones, particularment d’aquelles en situació vulnerable.Pel que fa a les recomanacions de l’OAC sobre el foment de l’ètica a l’Administració, s’ha acordat seguir aplicant les actuacions que estableix l’Estratègia de lluita contra la corrupció aprovada pel Govern el mes de gener. En aquest sentit, el Departament encapçalat per Solé ha explicat que impulsarà la modificació de l’acord de govern del codi de conducta, la implementació de les bústies ètiques a partir de l’octubre i la posada en marxa d’un sistema integral de protecció de persones alertadores. Aquest sistema, segons el Departament, permetrà “definir els drets de les persones alertadores i garantirà la seva confidencialitat i anonimat per tal d’evitar possibles represàlies professionals”.A la reunió també hi han assistit el responsable de projectes de lluita contra la corrupció del Departament, Roger Buch, la responsable del gabinet de direcció d’Antifrau, Sara Vidal, i la cap de Gabinet del conseller Solé, Marta Brik.