Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Gervasio Sánchez documenta la labor dels activistes pels drets humans i ambientals a l’Amèrica Central

ACN Barcelona.-Gervasio Sánchez estrena aquest dimecres al centre Arts Santa Mònica l’exposició ‘Activistes per la vida’, un recull del seu darrer treball documentant la labor d’activistes pels drets humans i […]

Agències 04/11/2020

ACN Barcelona.-Gervasio Sánchez estrena aquest dimecres al centre Arts Santa Mònica l’exposició ‘Activistes per la vida’, un recull del seu darrer treball documentant la labor d’activistes pels drets humans i ambientals a l’Amèrica Central. De la ma de l’ONG Entrepobles i amb finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), Sánchez va viatjar a Guatemala i Hondures entre el 2018 i el 2019 per entrevistar-se amb homes i dones que viuen amenaçats de mort per un entramat de “governs corruptes, empresaris depredadors i pistolers sense escrúpols amb la connivència de consorcis estrangers”. Els activistes, la majoria indígenes, lluiten “per supervivència” i contra una explotació dels recursos naturals que els expulsa de casa.

A través de fotografies, textos i videoentrevistes, ‘Activistes per la vida’ explica la història d’homes i dones que viuen amenaçats de mort per defensar el lloc on viuen dels interessos de grans empreses, sovint grups transnacionals, en connivència amb els governs locals. Uns interessos que tenen a veure amb l’extracció de recursos naturals i matèries primeres. La tasca periodística és de Gervasio Sánchez, en col·laboració sobre el terreny amb l’entitat Entrepobles, i el finançament de l’ACCD. Sánchez és un fotoperiodista de llarga trajectòria que ja als anys vuitanta havia treballat en aquesta part del món, aleshores cobrint les diverses guerres civils que van assotar la zona. “Ara hi estava tornant, i tenia moltes ganes de fer-ho”, confessa a l’ACN sobre el moment en que va sorgir la idea de documentar aquesta ‘nova’ realitat. Amb l’ONG van fer un llistat d’activistes amenaçats i/o que compten ja amb víctimes mortals en el seu entorn familiar i personal, per anar-los a visitar i entrevistar a les seves comunitats. “Són activistes per pura supervivència, no és un activisme ecològic” a l’europea, remarca Sánchez. “La diferència és que et pot costar la vida”. Els perfils de persones entrevistades i retratades són diversos, i n’hi ha de Guatemala i el Salvador. Però tots comparteixen un tret, segons descriu el fotoperiodista: “Són assassinats impunement per una estratègia conjunta de governants corruptes, empresaris depredadors, pistolers sense escrúpols –sovint veïns i gent propera-, amb la connivència de grans consorcis empresarials estrangers, amb empreses nord-americanes, canadenques i europees, també espanyoles”. Aquest “entramat” té una estructura difícil de desemmascarar i un finançament difícil de rastrejar, diu Sánchez, que finalment servei per fer “exactament el que els dona la gana i violar sistemàticament els drets dels indígenes”. En quatre mesos de treball sobre el terreny –repartits entre el 2018 i el 2019-, Gervasio Sánchez i un equip de Entrepobles van entrevistar una quarantena llarga d’aquests activistes. A més del retrat que immortalitza el seu testimoni, Sánchez els va gravar també unes petites entrevistes amb el seu mòbil, un document que recull l’exposició. “Els seus noms són tan fàcils de recordar -perquè són com els nostres- com fàcils d’oblidar, perquè no apareixen als mitjans. Vaig pensar que si els donàvem una visibilitat possiblement els podríem protegir”, exposa a l’ACN.Més enllà d’aquests materials, l’exposició inclou una aula virtual amb materials pedagògics feta en col·laboració amb la Universistat de Barcelona i experts en Amèrica Llatina, adreçada a alumnes de secundària, i amb la publicació d’un llibre titulat ‘Activistes per la vida’, editat per l’editorial Blume.