Diumenge, 29 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Gemma Ventura Farré guanya el Josep Pla amb ‘La llei de l’hivern’ i Manuel Vilas s’endú el Nadal amb ‘Nosotros’

ACN Barcelona – L’escriptora Gemma Ventura Farré ha guanyat el 55è Premi Josep Pla amb ‘La llei de l’hivern’, que és la seva primera novel·la, mentre que Manuel Vilas s’ha […]

Agències 07/01/2023

ACN Barcelona – L’escriptora Gemma Ventura Farré ha guanyat el 55è Premi Josep Pla amb ‘La llei de l’hivern’, que és la seva primera novel·la, mentre que Manuel Vilas s’ha endut el 79è Premi Nadal amb ‘Nosotros’. Els veredictes dels dos premis s’han fet públics en la tradicional vetllada literària a l’hotel Palace de Barcelona, que aquest any ha recuperat el seu format habitual després de la pandèmia. Amb un aire intimista i màgic, a ‘La llei de l’hivern’ una noia vetlla el seu avi en un poble imaginari i en plena solitud té dues companyies: la seva memòria i la seva imaginació. Per la seva banda, ‘Nosotros’ és una novel·la sobre l’amor i la soledat a partir del viatge per la costa mediterrània espanyola d’una dona després de perdre el seu marit.

A ‘La llei de l’hivern’, Ventura Farré aborda de quina forma se supleixen les absències i com les persones que no hi són et poden guiar. L’autora s’hi ha presentat sota el pseudònim Laura Vallclara i amb el títol provisional de l’obra ‘Quan obri els ulls, apareixeràs’.

Per la seva banda, Vilas s’ha presentat al Nadal sota el pseudònim Emily Watson i l’obra tenia com a títol provisional ‘La enamorada del viento’. A ‘Nosotros’, Vilas explica la història de la Irene, una dona a qui se li capgira el món quan mor el seu marit, Marcelo, amb qui creu haver viscut un matrimoni perfecte. La protagonista iniciarà un viatge per la costa mediterrània espanyola on descobrirà una insòlita manera de seguir vivint al seu costat i seguir endavant.

Les dues novel·les es publicaran el pròxim 1 de febrer. Les dotacions del Pla i del Nadal han augmentat aquest any. En el cas del primer, ha passat de 6.000 a 10.000 euros, i en el cas del Nadal, el premi ha passat de 18.000 a 30.000 euros.

En total, s’han presentat al Pla 37 obres de tots els territoris de parla catalana. S’hi ha presentat novel·les de diversos gèneres, com ara històriques, narrativa memorialista, de caràcter intimista o de gènere fantàstic.

Pel que fa al Nadal, s’hi han presentat gairebé 1.000 obres, un total de 997, procedents d’Espanya i d’arreu del món. Segons l’editorial Destino, entre les obres presentades aquest any hi ha hagut un augment notable de la novel·la literària contemporània, amb històries intimistes, mentre es manté una presència destacada de novel·les històriques, policíaques i ‘thrillers’.

El jurat de la 55a edició del premi Josep Pla està format per Laia Aguilar, Marc Artigau, Montse Barderi, Manuel Forcano i Glòria Gasch. Mentrestant, el jurat de la 79a edició del Premi Nadal de Novel·la ha estat format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales.