Dijous, 30 de juny de 2022 - Edició 1435
La República

Geis: “Cal seguir denunciant que la llibertat acadèmica està en risc pel creixement del feixisme”

ACN Barcelona – La consellera de Rercerca i Unversitats, Gemma Geis, ha dit aquest dilluns que “cal seguir denunciant que la llibertat acadèmica està en risc pel creixement del feixisme”. […]

Agències 16/05/2022

ACN Barcelona – La consellera de Rercerca i Unversitats, Gemma Geis, ha dit aquest dilluns que “cal seguir denunciant que la llibertat acadèmica està en risc pel creixement del feixisme”. Ho ha dit en el discurs de cloenda d’una jornada de la UNESCO sobre l’educació superior on ha assenyalat com a amenaces d’aquesta llibertat acadèmica el creixement de l’extrema dreta i la invasió russa a Ucraïna. Geis ha dit que s’ha d’anar amb compte amb el perill de normalitzar vulneracions de drets fonamentals. “Tots els experts deien que la guerra a Ucraïna seria curta. Portem 80 dies de guerra. I l’hem normalitzat”. Ha finalitzat el seu discurs amb un compromís amb la universitat: “La conselleria sempre garantirà la llibertat de càtedra”.

“Crec que els valors democràtics estan en risc. Al gener ens ho deia un informe de l’Associació Europea d’Universitat. Hem de defensar aquests drets”, ha subratllat Geis aquesta tarda.

A l’acte, celebrat al Palau de Pedralbes, la consellera ha posat l’accent en el fet que la universitat ha de ser el “pal de paller” de la societat enfront d’amenaces com la invasió russa a Ucraïna i el creixement de l’extrema dreta.

Sobre les mesures concretes que pot adoptar la Conselleria per fer efectiu aquest compromís, Geis ha argumentat que l’última rebaixa dels preus universitaris és una d’elles.

“Si els joves poden accedir a la universitat i formar-se, el que farem serà vetllar perquè aquest país sigui millor”, ha manifestat. “Estic segura que si poden rebre una formació de compromís amb el canvi climàtic, amb la igualtat d’oportunitats, en l’equitat… contribuiran a mantenir els valors democràtics de la nostra societat”.

Geis ha fet aquestes declaracions en el transcurs de la cloenda de la jornada Diàlegs en l’Horitzó celebrada en el marc de la Setmana Mundial de l’Educació Superior a Barcelona organitzada per la UNESCO.

Allà, la consellera ha volgut recapitular el contingut de la jornada i els aprenentatges que en prenia per al seu departament. “S’ha parlat de la intel·ligència de dades i del big data. I crec que és important que els governants tinguem totes aquestes dades per poder decidir quines són les millors polítiques públiques a implementar”, ha declarat Geis.

També ha parlat sobre el model híbrid de presencialitat i formació online que les universitats han adoptat per la pandèmica: “Caldrà analitzar què hem fet bé, què hem fet malament, què cal mantenir i què cal corregir”.

Prèviament, en la inauguració de la jornada, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha reconegut que “en els temps incerts, líquids, d’avui, l’educació i la formació al llarg de la vida, de qualitat, i accessible a tothom, és, més que mai, indispensable”.