Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Gay crida les administracions a fer front a la violència de gènere: “Només des de la unitat acabarem amb aquesta xacra”

ACN Barcelona – La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha fet una crida a totes les administracions a conjurar-se per continuar lluitant de forma conjunta contra la […]

Agències 29/11/2022

ACN Barcelona – La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha fet una crida a totes les administracions a conjurar-se per continuar lluitant de forma conjunta contra la violència de gènere: “Només des de la unitat acabarem amb aquesta xacra”. La delegada ha advertit que una societat que “aspiri a superar les discriminacions estructurals que encara persisteixen entre homes i dones, no pot conformar-se únicament amb proclamar la igualtat de gènere de manera formal: ha d’actuar amb decisió fins a aconseguir-la”. Gay ho ha dit durant el 10è Lliurament de les Distincions Commemoratives Les Menines que s’ha celebrat aquest dimarts a l’Auditori de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Gay ha recordat que des del 2003 1.171 dones han estat assassinades a Espanya en mans de les seves parelles o ex parelles, 183 a Catalunya, xifres que ha considerat “alarmants”. “Terribles feminicidis que han deixat 365 nens i nenes orfes; ells constitueixen l’última i més feble baula d’aquesta cadena de violència”, ha afegit.

La delegada ha recordat que hi ha moltes formes de violència i ha considerat que no són tolerables “ni els discursos d’odi ni la violència política”. En aquest sentit, ha defensat la Llei del ‘només sí és sí’, que “comporta grans avenços, com el reforç del consentiment com a factor delimitador de la llibertat sexual”.

La Delegació del Govern a Catalunya, amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, organitza el desè lliurament de Distincions, a fi de reconèixer persones i organitzacions compromeses en l’erradicació de la violència de gènere en les seves diferents manifestacions.

La Menina de la Delegació del Govern a Catalunya d’enguany ha recaigut sobre la magistrada Lucia Avilés, a qui Maria Eugènia Gay ha reconegut per la seva tasca “en favor dels drets de les dones, com a fèrria defensora de la igualtat, i dels drets humans”. Avilés és magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona, del Jutjat Penal número 2 de Mataró. Experta en violència de gènere, comunicadora i formadora, i, compromesa judicialment amb la Iniciativa Legislativa Judicial per la qual va exposar les raons per a la tipificació en el Codi Penal de la Violència Econòmica com a modalitat de Violència de Gènere, una sentència pionera a Espanya.

Carlos Prieto, subdelegat del govern estatal a Barcelona, ha fet entrega del lliurament a l’associació feminista La Sur, entitat sense ànim de lucre fundada el 2016, titular de ‘Feminicidio.net’ i de tots els seus projectes associats.

El subdelegat a Girona, Albert Bramon, ha lliurat el reconeixement a Creu Roja Catalunya, per l’ajuda i suport integral a les víctimes de violència de gènere, així com l’atenció a les víctimes de Tràfic d’Éssers Humans, que, entre el 2021 i el 2022 han atès 26 dones a la demarcació de Girona, principalment a la Jonquera i a Figueres.

José Crespín, subdelegat del Govern a Lleida, ha lliurat el Diploma i la Menina a Maria Letizia Cipriani pel seu projecte Artteràpia, l’objectiu del qual és que les dones que han sofert o sofreixen situacions de violència masclista puguin vehicular els seus sentiments a través de diferents formes artístiques, utilitzant l’art teràpia com a motor i vehicle de defensa emocional.

Finalment, el reconeixement de la demarcació de Tarragona ha recaigut en l’Associació Infància Robada ‘El Vendrell’ i ha estat lliurat pel subdelegat del govern estatal a Tarragona, Joan Sabaté. L’associació, vinculada a les Germanes Carmelites Missioneres Teresianes, es va crear l’any 2020, i té com a missió l’acolliment i acompanyament de persones que han estat víctimes o que han sobreviscut al tràfic de persones en totes les seves variants.