Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Garriga defensa la cultural com “la millor eina per garantir la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la cohesió social”

ACN Barcelona – Natàlia Garriga ha defensat aquest dijous la cultura com “la millor eina per garantir la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la cohesió social”. La consellera de Cultura ho […]

Agències 26/01/2023

ACN Barcelona – Natàlia Garriga ha defensat aquest dijous la cultura com “la millor eina per garantir la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la cohesió social”. La consellera de Cultura ho ha dit durant la cloenda del procés participatiu de la futura llei de drets culturals. Garriga ha participat a l’última taula sectorial amb entitats que treballen per la igualtat, la justícia i els drets humans, que ha tingut lloc a La Bonne, centre de cultura de dones Francesca Bonnemaison, a Barcelona. “Teniu un paper imprescindible en la nostra societat”, ha dit Garriga als representants de les entitats. “Sou la veu de les persones que no en tenen, o que no en tenen prou”.

La titular de la cartera de Cultura del Govern ha afirmat que la Llei de Drets Culturals és “pionera” a Catalunya i l’entorn “més immediat”, i s’ha mostrat convençuda que la cultura és “un dels quatre pilars de l’estat del benestar, juntament amb la sanitat, l’educació i els drets socials”. Per això ha defensat la llei perquè l’àmbit cultural “no disposa d’una legislació pròpia que en defineixi els drets i articuli el sistema que els ha de garantir”.

Durant tres mesos, el Departament de Cultura ha organitzat tres sessions en línia obertes a tothom i deu sessions més presencials que s’han dut a terme a Barcelona, Granollers, Tortosa, Manresa, Tremp, Lleida, Tarragona, Girona, Vilafranca del Penedès i Terrassa.

Les sessions participatives han comptat amb diferents perfils d’agents culturals; directius d’entitats culturals, i d’empreses del sector, artistes, representants i tècniques de l’Administració Local, activistes socials i representants d’associacions de migrants o de persones amb discapacitats, etc.

En paral·lel també s’han realitzat vuit sessions tècniques sectorials, comptant-hi la d’avui, amb una vuitantena de representants dels col·lectius d’artistes, creadors o tècnics, representants d’associacions empresarials, dels equipaments, del món de l’acadèmia, la cultura popular i la comunitària o el tercer sector social.

Amb totes les dades i propostes recollides a les sessions, el Departament de Cultura, amb el suport d’un equip de la Universitat de Barcelona, farà ara una anàlisi tècnica per incloure totes aquestes mirades i sensibilitats en el redactat de la futura llei, que pretén ordenar adequadament el sistema cultural de Catalunya.