Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Gardiner, Kopatchinskaja i la Filharmònica de Berlín, plats forts de la temporada del Palau de la Música

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La temporada 2022-2023 del Palau de la Música tindrà com a lema la connexió i explorarà la relació de les persones amb la màquines, i la connexió amb la música i amb el Palau. Una temporada en la qual el Palau buscarà recuperar el públic que va perdre per la pandèmia i atreure’n de nou amb fórmules més flexibles, abonaments més curts i concerts més separats en el temps. Entre els plats forts hi ha John Eliot Gardiner, Joyce DiDonato, la Filharmònica de Berlín, Patricia Kopatchinskaja i Pablo Ferrández i com a compositors convidats hi ha Caroline Shaw i Ferran Cruixent. La temporada celebrarà el centenari de la mort de Lluís Domènech i Montaner, arquitecte constructor del Palau o el cinquantenari de la mort de Pau Casals.

Un dels moments més importants de la temporada i del cicle Palau 100 serà la visita de la Filharmònica de Berlín. Una cita que suposarà el debut a la ciutat de la formació amb el seu titular, Kirill Petrenko, amb un programa clàssic: l’’Exsultate Jubilate’ i la ‘Simfonia núm. 25’ de Mozart i la ‘Quarta Simfonia’, de Schumann.

Publicitat

També es presentarà en aquest cicle la Simfònica de Viena, amb un programa clàssic amb Jan Lisiecki, un dels grans noms del piano, amb el ‘Concert per a piano núm. 21’ de Mozart i la ‘Cinquena’ de Mahler. Dins d’aquesta llista de grans orquestres, Palau 100 acollirà l’Orchestra Filarmonica della Scala, dirigida per Riccardo Chailly.

Un altre moment que el Palau ressalta és el retorn de Sir John Eliot Gardiner, en el marc de la gira del seu 80è aniversari, per interpretar la ‘Missa en Si menor’ de Bach amb el Monteverdi Choir, i els English Baroque Soloists.

Destaca també el concert de la Simfònica de Bamberg i l’Orfeó Català amb el director suec Jakub Hrůša, així com l’actuació de la Mahler Chamber Orchestra, la formació fundada per Claudio Abbado, amb la mítica pianista Mitsuko Uchida, i el concert d’Andrè Schuen, que amb un Ensemble de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i la directora Anna Sułkowska-Migoń, oferiran una selecció d’’El corn màgic de la joventut’.

També tornarà Philippe Herreweghe per oferir la ‘Missa solemnis’, de Beethoven, amb la seva formació, el Collegium Vocale Gent, i l’Orchestre des Champs Élysées. Altres actuacions del cicle: l’Orquestra Simfònica d’Anvers dirigida per Elim Chan, amb un programa juntament amb Pablo Ferrández en la interpretació del Concert per a violoncel núm. 1 de Xostakóvitx; el violoncel·lista Pablo Ferrández actuarà en el concert de cinquantenari de la mort de Pau Casals i en un programa de cambra amb Anne-Sophie Mutter. Tancarà el capítol Palau 100 el retorn de Teodor Currentzis amb la seva formació musicAeterna.

Òpera al Palau 

El cicle Òpera al Palau presentarà una òpera contemporània i tres de barroques. S’hi programarà ‘Only the sound remains’, de Kaija Saariaho, i les barroques ‘Ariodante’ de Händel, amb el grup Il Pomo d’Oro i George Petrou a la direcció; ‘El Messies’ de Händel amb el Cor de Cambra del Palau; l’òpera de Claudio Monteverdi, ‘Il ritorno d’Ulisse in patria’, amb Europa Galante, el Cor de Cambra i Fabio Biondi a la direcció. Clourà el cicle ‘Il tamerlano’, de Vivaldi, amb l’Accademia Bizantina, sota la direcció d’Ottavio Dantone, amb la mezzosoprano Marina de Liso i el contratenor Filippo Mineccia.

Per la seva banda, el cicle Grans Veus reunirà, entre d’altres, la soprano Marta Mathéu, el contratenor Alex Potter i Vespres d’Arnadí, en un projecte gestat des del Palau que portarà obres de Händel, Porpora i Geminiani. El segon concert serà protagonitzat per un dels clàssics del lied, el tenor Christoph Prégardien, acompanyat al piano d’un altre referent de l’instrument, Roger Vignoles, per interpretar ‘La bella molinera’, de Schubert.

En el marc del Palau Bach, Vox Luminis, la Freiburger Barockorchester i el Cor Infantil de l’Orfeó Català, tots sota la direcció de Lionel Meunier, oferiran ‘la Passió segons sant Mateu’ i posteriorment serà Herreweghe qui dirigirà la ‘Passió segons sant Joan’. També s’ha programat a Les Arts Florissants, grup fundat per William Christie, en aquesta ocasió amb direcció del seu successor, Paul Agnew, amb un programa de Cantates de Bach. El cicle presentarà també la pianista Angela Hewitt i amb el programa ‘Abans i després de Bach’, el director Christoph Siebert dirigirà el Cor de Cambra del Palau amb obres de compositors anteriors i posteriors a Bach.

Concerts de cambra

Pel que fa els concerts de cambra, entre d’altres, hi actuarà Patricia Kopatchinskaja i Fazil Say i novament es presentarà el Quartet Casals, amb obres de Haydn, Xostakóvitx i Schubert. “Continua la residència del Cosmos Quartet que va començar l’any passat; la formació està mostrant un nivell altíssim i oferirà un total de tres concerts”, ha destacat el Palau.

El cicle Palau Piano presenta el projecte de la Integral de Sonates per a Piano de Schubert amb Paul Lewis, un dels màxims exponents en aquest repertori, en un total de quatre concerts, dos aquesta temporada i dos la temporada següent. El cicle es completa amb una llista de pianistes format per Grigory Sokolov, Javier Perianes, Alexandre Tharaud, Yulianna Avdeeva, Seong-Jin Cho, Khatia Buniatishvili, Juan Pérez-Floristán i Daumants Liepiņš.

En el marc de l’espai Fronteres, es presenta, entre d’altres, el ‘Concert de Halloween’ amb Juan de la Rubia, que farà improvisacions sobre el film ‘Metropolis’ i el Kebyart Ensemble amb el Cor Cererols interpretant obres de Bach i Kancheli. Tornarà el pianista Francesco Tristano amb ‘On early music’, un projecte de piano i electrònica, mentre que la formació de música antiga Cappella Mediterrania, amb el seu titular Leonardo García Alarcón, proposarà un concert amb obres de Joan Manuel Serrat. Finalment, el 13 de juny de 2023 tindrà lloc un concert molt especial amb el grup de percussió ‘Opus One’ per celebrar a la Sala de Concerts els 50 anys de la publicació de l’àlbum ‘Tubular Bells’, de Mike Oldfield el 1973.

Artistes convidats

Ferran Cruixent serà un dels compositors convidats. Cruixent, que ja gaudeix d’una dimensió internacional, ha estrenat obres a diversos països i destaca per la seva escriptura per a cors. La temporada vinent se n’oferiran diverses, entre les quals l’estrena a Barcelona del Concert per a percussió i orquestra, ‘Focs d’Artifici’, amb l’OSV, una obra de molt d’èxit i que s’ha interpretat en més d’una trentena d’ocasions. També de Cruixent s’oferiran estrenes absolutes encarregades per als cors de la casa, i d’altres, com ‘Post lucem’ amb el Mandelring Quartett i ‘Metavers I’, que comptarà també amb el baríton Konstantin Krimmel. A més de l’obra de Cruixent, la propera temporada s’estrenaran setze obres més de compositors catalans.

L’altra compositora resident de la temporada serà l’americana Caroline Shaw, compositora, violinista i cantant, que el 2013, amb 30 anys, va esdevenir la persona més jove d’aconseguir un Premi Pulitzer de Música. També ha guanyat aquest any un Grammy amb Sō Percussion, formació amb la qual actuarà al Palau. A més, l’Orfeó Català, el Cor de Noies i el Cor de Cambra interpretaran obra seva en diversos concerts.

Abonaments i entrades

Per adequar-se a les noves realitats de consum cultural, els abonaments de temporada i a la carta són possibles amb un nombre més reduït de funcions. Així, Palau 100 torna al format clàssic de deu funcions, i les subscripcions a mida, enguany es poden completar a partir de tres concerts. Per a plantejaments més flexibles s’ofereix l’abonament a la carta, amb descomptes del 10% a partir de tres concerts i del 15% a partir de deu concerts.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió