Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Gairebé el 70% dels europeus creu que la UE ha d’invertir més en defensa i reforçar la capacitat de producció militar

ACN Brussel·les – El 68% dels ciutadans de la UE estan a favor d’incrementar la despesa en defensa i el 69% creuen que el club comunitari ha de reforçar la […]

Agències 23/02/2023

ACN Brussel·les – El 68% dels ciutadans de la UE estan a favor d’incrementar la despesa en defensa i el 69% creuen que el club comunitari ha de reforçar la seva capacitat de producció militar. Segons l’eurobaròmetre publicat aquest dijous i marcat per la guerra d’Ucraïna, un 77% dels europeus creu que la UE ha d’avançar cap a una política de defensa i seguretat comuna, la mateixa xifra que en l’anterior enquesta, i un 76% considera que la invasió russa d’Ucraïna és una amenaça a la seguretat europea. L’eurobaròmetre també apunta que els europeus estan majoritàriament a favor de la transició verda, amb un 86% dels enquestats que defensa invertir massivament en renovables.

Els resultats de l’eurobaròmetre també mostren que els europeus donen suport majoritari a l’ajuda a Ucraïna. El 91% dels enquestats defensa donar suport humanitari als refugiats, mentre el 88% creu que se’ls ha d’acollir a la UE. El 77% també considera que s’ha de donar suport financer a Kíiv, el 74% defensa imposar sancions a Moscou per la guerra i el suport és més baix, del 65%, en el cas del finançament de la compra d’armes per a Ucraïna.

Pel que fa a la transició energètica, el 84% dels enquestats creu que s’ha de reduir la dependència dels combustibles fòssils russos tan aviat com sigui possible. Per fer-ho, el 86% considera que cal invertir massivament en energies renovables i el 85% creu que millorar l’eficiència energètica d’edificis i transports ajudarà a reduir la dependència energètica de països tercers. En el cas de les compres conjuntes d’energia, el 82% dels enquestats es mostren a favor de la iniciativa, mentre el 81% reconeix haver fet ja accions per reduir el consum energètic.

Segons l’eurobaròmetre, l’augment dels preus és la principal preocupació dels europeus, seguida de la situació internacional, el subministrament energètic i el canvi climàtic. Les pensions, els impostos, el terrorisme i la salut se situen com a àmbits que menys preocupen els europeus.

En el cas de la situació econòmica, el 51% dels enquestats considera que és dolenta i només el 40% creuen que és bona. El que sí es manté és el suport a l’euro amb el 79% dels enquestats de l’eurozona a favor de la moneda única i només el 15% en contra. Per donar suport a l’economia, només el 54% dels enquestats considera que els fons NextGeneration són efectius, mentre el 31% creu que no ho són.

Pel que fa a la imatge de la UE, el 47% dels europeus té confiança en les institucions comunitàries, mentre el 32% la té en els governs estatals. Segons l’eurobaròmetre, el 45% dels europeus té una imatge positiva de la UE, mentre el 36% en té una imatge neutre i el 18% negativa. Finalment, el 62% és optimista sobre el futur de la UE. Pel que fa a Espanya, el 66 % dels enquestats són optimistes sobre el futur de la UE, mentre el 31% no ho són.