Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Gairebé 1.700 tubs de ferro de sis metres d’altura recordaran les persones afusellades al Camp de la Bota

ACN Sant Adrià de Besós.-Un monument amb 1.686 tubs de ferro de sis metres d’altura recordarà les persones afusellades al Camp de la Bota. L’obra, de l’artista Francesc Abad, porta […]

Avatar
Agències 05/12/2019

ACN Sant Adrià de Besós.-Un monument amb 1.686 tubs de ferro de sis metres d’altura recordarà les persones afusellades al Camp de la Bota. L’obra, de l’artista Francesc Abad, porta com a títol ‘Bosc d’empremtes’, i tindrà un cost d’uns 500.000 euros. La instal·lació estarà ubicada a la zona central del futur parc Campus Diagonal-Besòs. Els tubs estaran disposats en 36 fileres i cadascun tindrà 6 metres d’altura i 50 mil·límetres de diàmetre. Estaran col·locats sobre una empremta digital de 12 metres de llargada i gairebé 8 metres d’amplada. L’empremta i els tubs representaran la singularitat de cadascuna de les 1.686 persones que van ser afusellades pel franquisme al Camp de la Bota entre els anys 1939 i 1952.

L’obra evoca un raspall cap per amunt sobre una empremta dactilar. És una imatge inspirada en una cita del filòsof Walter Benjamin: “Cal passar el raspall a contrapèl per la història”.El ‘Bosc d’empremtes’ serà especialment visible des de la ronda Litoral. Estarà ubicat en una zona central del futur parc Campus Diagonal-Besòs, que el Consorci del Besòs està construint en uns terrenys ubicats entre el Fòrum i el barri de la Mina. Una part d’aquest espai formava part de l’antic Camp de la Bota.El projecte artístic preveu convertir el lloc en un parc memorial, amb la creació d’itineraris que recorrin els projectes memorials realitzats anteriorment a la zona. Un mur situat a uns metres de l’obra explicarà la història del Camp de la Bota durant el franquisme i la postguerra. Uns bancs amb forma de fletxa senyalitzaran un recorregut pels altres espais de memòria que ja estan ubicats en llocs pròxims: ‘Fraternitat’ (1992), placa d’homenatge als veïns del Camp de la Bota (2015) i ‘Parapet de les executades i els executats’ (2019), obra també de Francesc Abad.La Direcció General de Memòria Democràtica, que depèn del Departament de Justícia, finançarà el ‘Bosc d’empremtes’, el mur explicatiu i les senyalitzacions de l’itinerari. El pressupost d’aquestes actuacions és d’uns 500.000 euros. Els treballs tindran una durada d’uns sis mesos i començaran quan s’acabi la urbanització del parc, que es preveu que sigui al març de 2020. El projecte artístic ha anat a càrrec del Memorial Democràtic.La consellera de Justícia, Ester Capella; l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callao, i l’artista Francesc Abad han presentat aquest dijous el projecte al Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Barcelona.El Camp de la Bota estava ubicat a l’actual zona del Fòrum, entre els municipis de Sant Adrià de Besòs i Barcelona. Els afusellaments franquistes van tenir lloc al parapet, un mur de formigó que amb les obres del Fòrum va quedar sota les aigües del mar. Era una zona urbanísticament marginal i afectada pel barraquisme, amb greus problemes socials. A finals dels anys 90, aquesta àrea va formar part de la gran transformació urbana de Barcelona i dels municipis circumdants.