Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Fundación Tony Manero: “Portem anys intentant madurar, però a la música disco li va bé ser esbojarrada”

ACN Barcelona.-La portada del nou disc de la Fundación Tony Manero, que conté dos rombes, és premonitòria del títol de l’àlbum: ‘Disco para adultos’ (Buenritmo Records). El veterà grup de […]

Avatar
Agències 15/04/2020

ACN Barcelona.-La portada del nou disc de la Fundación Tony Manero, que conté dos rombes, és premonitòria del títol de l’àlbum: ‘Disco para adultos’ (Buenritmo Records). El veterà grup de disco funk publica aquest divendres nou disc, amb què exploten els ritmes ballables que tant els caracteritzen i reflexionen sobre què significa madurar. “Portem anys intentant madurar, però a la música disco li va bé ser esbojarrada, immadura i hedonista”, assegura en una entrevista amb l’ACN el cantant del grup, Miguelito Superstar. En ple confinament, aposten per no ajornar la sortida del disc i contribuir amb la seva música a “canviar els ambients” de les cases. “Si estàs preparat per respondre preguntes incòmodes, pots escoltar el disc en família”, diu el cantant.

“Et pots trobar que el teu fill et pregunti: Papa, què és la marihuana?”, avisa Superstar sobre la possibilitat d’escoltar el disc a casa durant la quarantena. Però més enllà de les referències adultes, els nous temes conviden al moviment, en uns dies tancats a casa en què ballar “és una bona manera de generar endorfines i alegria”.”La música té la capacitat de, sense canviar de lloc ni companyia, fer un canvi d’ambient. Cap amunt, si la cosa està baixa, o bé en moments de tensió o ultraexitació, calmar i relaxar l’ambient”, opina el músic. En el seu cas, la “raó de ser” de Fundación Tony Manero sempre ha estat la música disco i de ball. “És el que la gent espera de nosaltres”, considera Superstar després d’incursions més introvertides en àlbums com ‘Lugares comunes’ (2018) o ‘Pandilleros’ (2009).”Fem música per ballar a discoteques, suposadament que es consumeix a la nit i que són llocs que nosaltres ara mateix no freqüentem”, explica sobre la “contradicció” entre el que es dediquen a fer i les seves vides adultes. Aquesta contradicció és la que plasmen a l’àlbum ‘Disco para adultos’. I si bé les seves vides són diferents respecte fa 24 anys, quan van iniciar la banda, Superstar assegura que porten anys intentant madurar, “amb un èxit relatiu”. “No crec que ho haguem aconseguit del tot, hi ha músiques a les quals no els hi va bé madurar”. A la música que ells proclamen li escau ser “immadura, amb un cert egocentrisme i un voler gaudir”. “Si els hi treus això, pot ser que els espatllis”, assenyala. Així doncs, el nou disc de FTM “no és madur, sinó sobre el procés de madurar” d’uns músics abocats a l’hedonisme intrínsec del funk.Sense concerts, sense ingressosEntre posposar la sortida del disc i treure’l com estava previst, el grup va escollir l’opció “menys dolenta”, sense saber si haurà estat l’encertada. “Vam dir treiem-lo i que la gent s’ho pugui escoltar a casa”, explica. Però el grup basa els seus ingressos en els concerts que fa durant l’estiu. “Tota la contractació està absolutament parada. Per un projecte com el nostre que la font d’ingressos és únicament els directes, tota la inversió que hem fet fins ara no té pinta que ens hagi de generar res”, lamenta el cantant.I referint-se a la qualitat de madur, “confia poc en la capacitat de maduració” del sector musical. “Començant pels músics, que són gent a qui li costa molt madurar, però tot el sector em sembla que té unes dinàmiques molt viciades i no tinc molta confiança en què hi hagi un canvi a millor”, confessa Miguelito Superstar sobre el després de la pandèmia.