Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Funcas rebaixa al 6,7% el creixement del PIB per al 2021

ACN Barcelona.-Funcas espera que l’economia espanyola es recuperi un 6,7% el 2021, per sota del 7,9% estimat en les seves últimes previsions, després de tancar aquest any amb una contracció […]

Avatar
Agències 23/11/2020

ACN Barcelona.-Funcas espera que l’economia espanyola es recuperi un 6,7% el 2021, per sota del 7,9% estimat en les seves últimes previsions, després de tancar aquest any amb una contracció del 12%. La Fundació de Caixes d’Estalvis apunta que en el quart trimestre d’aquest any el PIB tornarà a recular un 5% per la segona onada i les noves restriccions, i que el nivell d’activitat del sector serveis serà un 40% inferior que abans de la crisi, mentre que a la indústria la reducció serà molt menor, d’un 3%. Pel 2021, Funcas preveu que arribin la vacuna i els fons europeus, cosa que permetrà que el consum privat, i no només el públic, impulsin l’activitat, amb un element favorable, també, des del sector extern.

En tot cas, Funcas no preveu una recuperació completa del terreny perdut fins al 2023. L’organisme considera que entre els principals riscos per a l’economia espanyola hi ha “un atur de llarga durada” i la “insolvència d’empreses, amb amenaça de contagi financer de la crisi”. Un altre risc que podria dificultar la recuperació seria que arribessin tard els fons europeus, o que en fessin una “gestió deficient” les administracions. Per això, Funcas considera “crucial” que hi hagi reformes per “millorar el funcionament de l’economia i reduir els desequilibris”, així com per “generar confiança en la capacitat de creixement i en la solvència d’Espanya”. Segons les previsions de l’organisme, amb la vacuna augmentarà la despesa de consum privat i es normalitzarà la taxa d’estalvi de les famílies, que el 2022 ja podria situar-se en un nivell més equilibrat, del 8,8%. A més, es podrà recuperar el turisme exterior, amb una previsió del 50% del nivell de l’any passat per al 2021, i del 85% el 2022. Pel que fa al mercat laboral, Funcas considera que els ERTO o la flexibilitat interna de les empreses amb mesures com el teletreball seguiran compensant l’impacte de la crisi en l’ocupació, que milloraria a partir del 2022. En aquell moment, Funcas preveu que l’atur se situï en el 15,5%, 1,4 punts per sobre dels nivells del 2019. Funcas estima que el dèficit tancarà aquest any en un 11,5%, baixarà fins al 8,6% l’any vinent i se situarà al 5,5% el 2022, amb un deute “estancat” en el 120% del PIB. De fet, segons l’organisme, “l’aparició d’una vacuna gairebé no ajudarà a reduir els desequilibris” en els comptes públics.