Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023
Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023

Funcas preveu que la inflació mitja per a aquest any escali fins al 5,6% per la guerra entre Rússia i Ucraïna

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Funcas estima que la inflació mitja al conjunt de l’Estat s’elevi un punt més del previst aquest any per la guerra entre Rússia i Ucraïna, fins al 5,6%, causat per l’encariment del preu de l’energia. Això és un punt percentual més que la previsió feta abans que s’iniciés el conflicte bèl·lic. En el pitjor dels escenaris, amb un encariment que es mantingui en el temps, la previsió és que la inflació pugi fins al 6,5%, dos punts més que els càlculs inicials. D’altra banda, avança que “no és factible” quantificar l’impacte que tindrà el conflicte en l’economia espanyola davant la “incertesa” al voltant de la seva envergadura i durada i avisa que si es mantenen les tensions el creixement serà “significativament inferior” al 5,6%.

En un comunicat, recorda com fins ara s’anticipava una menor tensió en els mercats del gas a partir de la primavera que feia preveure una desacceleració del preu de l’electricitat a partir de l’abril mentre que el barril de Brent se situaria al voltant dels 80 dòlars al llarg de l’any. Ara, constata Funcas, el preu del gas s’ha encarit un 30% mentre que el barril de Brent ha escalat fins als 100 dòlars, fet que implica un encariment i no una desacceleració.

Publicitat

Per ara, adverteix que una inflació encara mes elevada “erosionaria” la capacitat de compra de les llars i frenaria la recuperació del consum privat, afectaria les exportacions –en especial a Alemanya, molt exposada al subministrament de gas-, la pèrdua de la confiança empresarial o l’impacte sobre els tipus d’interès i les primes de risc. “Per tant, de mantenir-se les actuals tensions l’economia espanyola creixeria a una taxa significativament inferior al 5,6% anticipada per Funcas”, sentencia.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió