Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Funcas eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol per aquest any, fins al 6%

ACN Madrid.-Funcas ha elevat tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol per aquest any, fins al 6%. En un comunicat publicat aquest dijous, el centre d’anàlisi ha assenyalat […]

Avatar
Agències 13/05/2021

ACN Madrid.-Funcas ha elevat tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol per aquest any, fins al 6%. En un comunicat publicat aquest dijous, el centre d’anàlisi ha assenyalat que la recuperació es podria accelerar gràcies al bon funcionament de la campanya de vacunació i a la millora del comerç exterior, acompanyada de polítiques monetàries i fiscals de caràcter expansiu. No obstant això, adverteix que “l’onada expansiva” de la recuperació econòmica arribarà a partir del segon semestre i assegura que caldran noves reformes i millores en la gestió dels fons europeus si es vol prolongar al creixement. Pel que fa al 2022, Funcas situa el creixement del PIB en el 6,2%, una dècima menys respecte a les previsions anteriors.

Segons el centre d’anàlisi, bona part de la recuperació econòmica provindrà de la demanda interna, que aportarà 5,5 punts de creixement al PIB. La contribució de la demanda externa també serà positiva, concretament de 0,5 punts, per la millora de l’entorn internacional i el turisme. Aquestes xifres s’obtindran si el volum d’activitat turística aquest estiu arriba al 35% dels nivells previs a la pandèmia. En cas que l’arribada de turistes sigui del 50% respecte als nivells previs a la crisi, el creixement del PIB seria del 6,5%. Per contra, si el nombre de visitants fos el mateix respecte a l’estiu de 2020, l’economia espanyola creixeria un 5,4% en termes interanuals.Pel que fa al mercat de treball, Funcas calcula que la taxa d’atur se situarà en el 15,9% a finals d’aquest exercici i en el 15,3% al tancament del 2022, més d’un punt per sobre la xifra precrisi. No obstant això, confia que la millora de les perspectives econòmiques facilitin la reincorporació dels treballadors en ERTO.Finalment, l’organisme calcula que els preus dels productes s’incrementaran un 2% el 2021, cinc dècimes més respecte a les anteriors previsions. De cara a 2022, l’IPC se situarà en l’1,3%.