Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Funcas calcula que la inflació superarà el 5% durant els primers mesos de l’any

ACN Madrid.-Funcas estima que la inflació superarà el 5% durant els primers mesos d’aquest any abans de començar a baixar. Per a finals d’any, al desembre, s’espera una taxa del […]

Agències 14/01/2022

ACN Madrid.-Funcas estima que la inflació superarà el 5% durant els primers mesos d’aquest any abans de començar a baixar. Per a finals d’any, al desembre, s’espera una taxa del 0,6%, amb una mitjana de tot l’any del 3,7% davant un 0,4% i un 2,9%, respectivament, de les anteriors previsions. Els càlculs per a aquest 2022 s’han revisat a l’alça com a conseqüència que el resultat de desembre va ser superior al previst. En l’escenari central de previsions, Funcas estima que el petroli baixarà fins als 75 dòlars tot i que recentment ha superat els 80, i que el preu en l’electricitat baixarà a futur en línia amb els preus reflectits en el mercat de futurs.

D’altra banda, en un escenari tensionat, en què el petroli baixés fins als 75 euros però el preu de l’electricitat continués encarint-se fins a la primavera, la inflació al desembre seria de l’1,8% i la taxa mitjana anual seria del 4,8%.Al conjunt de l’Estat, la taxa anual es va situar en el 6,5%, al més elevada de l’abril del 1992, mentre que la inflació subjacent es va situar en el 2,1%. Amb aquests resultats, la taxa mitjana anual de l’índex general queda en el 3,1% i la subjacent en el 0,8%. Funcas assenyala que l’augment de la taxa del desembre ha pujat més del previst per l’increment molt més intens de l’esperat en l’electricitat i els aliments.