Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Fridays For Future denuncia en el dia d’Acció Global pel Clima que el sistema actual els “roba” el temps

ACN Barcelona.-El moviment Fridays for Future ha sortir al carrer aquest divendres a la tarda en el dia d’Acció Global pel Clima per denunciar que el sistema econòmic i social […]

Agències 19/03/2021

ACN Barcelona.-El moviment Fridays for Future ha sortir al carrer aquest divendres a la tarda en el dia d’Acció Global pel Clima per denunciar que el sistema econòmic i social actual els “roba” el “temps” i la “vida” davant de l’emergència climàtica. En un manifest, el moviment alerta que aquest sistema, que defineix com a “racista, imperialista i patriarcal”, els “deixa sense futur” i els “precaritza el present” i exigeix “nous temps”. Els activistes pel clima també adverteixen en el manifest que la pandèmia de la covid-19 és el “símptoma d’una crisi sistèmica”. Els participants a l’acció a Barcelona han fet una performance amb una xarxa a Arc de Triomf per reivindicar el treball col·laboratiu contra les injustícies climàtica i social.

El dia d’Acció Global pel Clima ha retornat el moviment ecologista estudiantil al carrer, amb una protesta a Barcelona que ha reunit desenes de persones a Arc de Triomf per demanar que és “temps d’actuar” davant de l’emergència climàtica. Les mobilitzacions pel clima han estat convocades a més de 700 ciutats d’arreu del món aquest divendres.Mar Mirabete, portaveu del moviment a Barcelona, ha afirmat que el sistema actual, basat en la “inacció política” i la “promesa de falses solucions”, els està “robant el temps”. “Necessitem una transició cap a un món ecosocial acompanyat de justícia climàtica”, ha afirmat a l’ACN. Abans de la pandèmia, els moviments ecologistes havien començat a tenir pes en l’agenda social i mediàtica però, en l’emergència sanitària pel coronavirus, han perdut visibilitat pública. “No podem sortir de la crisi de la covid-19 sense sortir de la crisi climàtica, perquè les dues estan relacionades; tenen la mateixa causa: un sistema que no contempla els límits geofísics del planeta”, ha advertit Mirabete. L’acció a Barcelona ha consistit en una performance amb una xarxa sostinguda per diversos activistes i amb l’actuació de tres ballarins. També s’ha fet un petit concert i han intervingut representants de diversos col·lectius socials, com els Iaioflautes o dels moviments per l’habitatge, per visualitzar el que consideren lluites compartides davant d’un sistema econòmic i social que els “precaritza” el present.