Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Francesc Serés guanya el II Premi Proa de Novel·la amb ‘La casa de foc’

ACN Barcelona.-L’escriptor Francesc Serés ha guanyat el II Premi Proa de Novel·la amb ‘La casa de foc’, un llibre que té com a protagonistes els ciutadans de la Vall del […]

Avatar
Agències 03/11/2020

ACN Barcelona.-L’escriptor Francesc Serés ha guanyat el II Premi Proa de Novel·la amb ‘La casa de foc’, un llibre que té com a protagonistes els ciutadans de la Vall del Ser a la Garrotxa, on hi arriba un professor desubicat que intentarà entendre l’espai i les persones que hi viuen que “són les que agafen protagonisme”. “No és en cap moment una novel·la que vulgui explicar fins el darrer racó de la zona, sinó que narra com viu aquella gent i les seves vivències”, ha explicat Serés en roda de premsa. La dotació del Premi Proa de Novel·la és de 40.000 euros i el llibre es posarà a la venda l’11 de novembre.

‘La casa de foc’ arrenca el 2014 amb l’enterrament d’en Jordi de Can Sol, l’home al voltant del qual giren les vides de molts personatges del Sallent, un llogaret de la Garrotxa. Set anys abans, un home jove acabat de separar-se, s’ha traslladat a Can Mau, una masia del Sallent. La casa és inhòspita i els veïns desconfiats, però ell ha decidit refer la seva vida en aquell lloc. El nouvingut fa de professor d’una aula d’acollida a Olot i en Jordi de Can Sol li demana que faci classes a la seva neta de tretze anys, la Mar, que té problemes a l’escola. Ell acaba acceptant la proposta d’en Jordi, un home reservat que té una gran influència sobre la gent de la vall. En Jordi té el do de trobar aigua i treballa de saurí per a empreses constructores. La Mar sembla haver heretat algun dels dons de l’avi.A poc a poc, es va teixint una peculiar complicitat entre el narrador i tots els de Can Sol, el Jordi, la filla Carmina i la neta Mar. Va destapant la història del lloc, de les cases i de gent que no és el que sembla. Tira l’ham a les converses per descobrir què té a veure el Jordi amb les plantacions de marihuana al cor del bosc o amb l’incendi en què va morir el pare de la Mar.