Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Francesc Bellart “converteix el Poblenou en Macondo” en una novel·la amb elements fantàstics i d’humor

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’escriptor Francesc Bellart novel·la la història del Poblenou a través de set generacions d’una família, que van de mitjans del 1800 fins l’actualitat, al llibre ‘Crònica fabulosa de la Mamà Asya i la seva descendència’ (La Campana). La idea de Bellart era “convertir el Poblenou en Macondo”, el mític poble de l’univers de Gabriel García Márquez, a partir d’elements fantàstics i d’humor. De fet, Bellart té dues grans influències en aquest llibre: una és el mateix García Márquez i l’altra ‘La bellesa és una ferida’, d’Eka Kurniawan, on s’explica la història del segle XX a Indonesia a través de diverses generacions. El text també beu de diversos gèneres: “És una novel·la policial, fantàstica, històrica i comèdia, i també eròtica”.

Feia temps que l’autor tenia la idea de tirar endavant el llibre i va ser durant el confinament quan va trobar el moment de fer-ho. La novel·la parla de set generacions del Poblenou “explicades en poques pàgines i a un ritme bastant ràpid”. La història arrenca amb la Mamà Asya.

Publicitat

En ple segle XIX, explica l’editorial, Mamà Asya obre les portes del seu prostíbul al Poblenou i hi atrau clients de tota la ciutat, però ignora que acaba de posar la primera pedra d’un llinatge familiar perseguit per una maledicció. Tot comença quan la prostituta Kàtia Soloviov, criada al bordell per la ‘madame’, apareix morta a la platja amb una expressió d’horror a la mirada i amb la marca d’una corda al voltant del coll. Poc abans de celebrar-se el seu funeral, els veïns descobreixen que el cadàver de la jove no mostra cap senyal de descomposició i surten meravellats al carrer a predicar el miracle. El cos és dipositat a l’altar de l’església de Sant Bernat Calbó, on, sense pansir-se, rep a diari les visites de devots de tot el país.

Al llibre hi ha una trama general però fins que no s’arriba al final no es veu. “M’agrada molt aquest tipus de llibres que apareixen diverses generacions que t’expliquen històries i que comencen i acaben on volen”, ha dit l’autor. 

Bellart remarca que Poblenou és un barri que “ha canviat brutalment de com era a la meitat del 1800 fins ara. Hi ha hagut moltes transformacions, amb moments històrics com la Setmana tràgica, els anarquistes, les fàbriques, la Guerra Civil, els bombardejos… Pensava que això era un bon escenari per una novel·la com aquesta”. La documentació de llibre ha sorgit de l’hemeroteca a través d’articles periodístics perquè no hi ha molta cosa de llibres sobre la història del Poblenou.

Els veïns del barri que s’ho llegeixin veuran clarament que fa referència al Poblenou i a la seva essència, ha indicat l’autor, tot i que ha afirmat que converteix el barri en Macondo amb elements fantàstics i exòtics. Al principi del llibre hi ha més elements fantàstics amb fantasmes i resurreccions i al final va agafant un punt més realista amb més d’humor.

L’autor

Francesc Bellart (Barcelona, 1984). Llicenciat en Filosofia, ha treballat com a editor i actualment és mestre en un institut de secundària. ‘Crònica fabulosa de la Mamà Asya i la seva descendència’ és la seva segona novel·la.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió