Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

França proposa un fons europeu de rescat pel coronavirus

ACN Brussel·les.-França proposa un fons europeu de rescat temporal per finançar i amortitzar el deute públic generat pel coronavirus. La proposta que França posa sobre la taula és la d’un […]

Avatar
Agències 01/04/2020

ACN Brussel·les.-França proposa un fons europeu de rescat temporal per finançar i amortitzar el deute públic generat pel coronavirus. La proposta que França posa sobre la taula és la d’un fons comú limitat a cinc o 10 anys centrat en la recuperació de l’economia europea després de la crisi pel covid-19, segons explica el ministre de finances francès, Bruno Le Maire, al Financial Times. Davant la negativa dels Països Baixos i Alemanya a mutualitzar el deute, tal com demanen Itàlia, Espanya i França, entre d’altres, Le Maire assegura que no s’ha d’estar “obsessionat per les paraules coronabons o eurobons”, sinó per “la necessitat de trobar un instrument fort per ajudar a la recuperació de l’economia després de la crisi”.

El fons que planteja França inclou deute comú, però “només per a aquell fons”. Segons Le Maire, aquesta pot ser una opció que els Països Baixos i Alemanya podrien acceptar. “Podria ser més acceptable per part d’altres països i podria ser una solució”, argumenta.Els ministres d’Economia de l’eurozona es reuneixen el 7 d’abril per abordar la resposta econòmica a la pandèmia. Després d’una primera reunió de l’Eurogrup en què no es va anunciar cap nova mesura, els caps de govern i d’estats europeus tampoc van arribar a cap acord sobre com respondre a la crisi provocada pel coronavirus. Davant la manca de consens i amb Itàlia i Espanya amenaçant de bloquejar qualsevol acord per manca de solidaritat europea, els líders dels 27 van tornar a passar la pilota a l’Eurogrup, que ara ha d’elaborar propostes econòmiques per fer front a la crisi. Sobre la taula hi ha la proposta de mutualitzar el deute o d’accedir al fons europeu de rescat.