Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

França i els seus aliats anuncien la retirada de tropes de Mali i acusen Bamako de “reclutar mercenaris” russos

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat que França i els seus aliats europeus retiraran les tropes de Mali per les discrepàncies amb Bamako sobre l’acció de mercenaris russos del Grup Wagner al país. “La junta de Mali està reclutant mercenaris” ha afirmat Macron aquest dijous en una roda de premsa a París després de reunir-se dimecres amb dirigents europeus i del Sahel. La Unió Europea reconsiderarà “en els pròxims mesos” les seves missions militars i civils al Sahel, però Macron ja ha avançat que hi haurà “menys operacions per lluitar contra el terrorisme” a la regió.

França promet desmantellar “de forma ordenada” l’operació ‘Takuba’, que assessorava les forces armades de Mali, en coordinació amb els països del Sahel (G5 Sahel). Com a líder de la missió, França hi té desplegats uns 2.500 soldats, però altres països europeus també havien aportat efectius a Mali. En els pròxims mesos, tancaran les bases al nord de Mali, ha explicat Macron, que ha promès protecció a les missions de la UE i l’ONU, que de moment es quedaran.

Publicitat

Macron ha defensat que la intervenció de França a Mali el 2013 va salvar el país del “col·lapse” i ha recordat que es va fer “a petició” de Bamako per lluitar contra el terrorisme. Tanmateix, el president francès creu la junta que hi ha ara al poder ja no ho veu com una prioritat.

Amb tot, el detonant de la retirada és la suposada relació de Bamako amb el grup Wagner, una organització paramilitar d’origen rus. “No podem continuar compromesos militarment amb autoritats que tenen una agenda oculta”, ha recriminat Macron.

<strong>Incertesa sobre l’acció de la UE</strong>

La retirada de la principal operació militar europea a Mali, Tabuka, obre l’interrogant sobre el futur de les missions militars i civils que la UE té a Mali i a la resta del Sahel. Actualment, a Mali hi ha una operació civil centrada en control de fronteres, l’EUCAP Sahel Mali, i la missió d’entrenament militar EUTM Mali. Aquesta última està des de principis de 2021 sota el comandament d’Espanya, que hi ha destinat uns 600 soldats.

Segons fonts diplomàtiques europees, s’espera que en la cimera UE- Unió Africana d’aquest dijous i divendres es comenci a abordar el futur d’aquestes missions. Segons càlculs de SaferWorld, una ONG dedicada a la prevenció dels conflictes, la UE s’hauria gastat més de 1.400 milions d’euros els últims deu anys en el desplegament militar i civil al Sahel, uns esforços dedicats a la lluita contra el terrorisme però també al control de fronteres.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió