Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Fotografien per primera vegada una espècie de mol·lusc gasteròpode a Sant Feliu de Guíxols

ACN Sant Feliu de Guíxols.-El biòleg Xavier Salvador Costa ha fotografiat per primera vegada un exemplar viu de l’espècie ‘Williamia gussoni’, a la platja de Sant Pol, a Sant Feliu […]

Avatar
Agències 01/10/2020

ACN Sant Feliu de Guíxols.-El biòleg Xavier Salvador Costa ha fotografiat per primera vegada un exemplar viu de l’espècie ‘Williamia gussoni’, a la platja de Sant Pol, a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Es tracta d’un tipus de mol·lusc gasteròpode de la subclasse Heterobranchia, Aquest animal pertany a la família Siphonariidae i també són coneguts com a falses lapes. Fins ara, diversos investigadors l’havien situat en el Mediterrani i a la zona oriental de l’oceà Atlàntic (a les Canàries, Madeira i les costes africanes). De tota manera sempre havien trobat restes de closca o exemplars morts que quedaven enmig de mostres d’algues. Ara, la fotografia i estudi de Xavier Salvador Costa és la primera mostra en tot el món d’aquest exemplar viu.

L’observació es va realitzar de nit, a la platja de Sant Pol, sobre una alga del tipus ‘Peyssonnelia coriacea’ i ha aportat informació rellevant de la biologia d’aquesta espècie de mol·lusc, que fins ara era pràcticament desconeguda. A partir d’ara, el Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya i el Grup de Natura Sterna, en realitzarà el seguiment a partir d’ara per tal d’aprofundir en la fenologia i genètica de l’espècie.