Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Fontcuberta salva del foc exemplars de ‘Fahrenheit 451’ per defensar el llibre com a “antídot” contra el totalitarisme

ACN Barcelona.-Joan Fontcuberta estrena aquest dimarts a Ona Llibres ‘Cultura assetjada: Fahrenheit 451’, una exposició formada per una selecció d’entre 451 exemplars de ‘Fahrenheit 451’ “salvats del foc”, que s’emmarca […]

Agències 10/11/2020

ACN Barcelona.-Joan Fontcuberta estrena aquest dimarts a Ona Llibres ‘Cultura assetjada: Fahrenheit 451’, una exposició formada per una selecció d’entre 451 exemplars de ‘Fahrenheit 451’ “salvats del foc”, que s’emmarca dins de les celebracions de l’Any Bradbury. Amb aquesta performance de missatge “simbòlic i poètic”, Fontcuberta ha volgut homenatjar el clàssic de la literatura distòpica en què Ray Bradbury descrivia un món dominat pel totalitarisme on es perseguien i cremaven els llibres crítics. “És una coincidència que un projecte així arribi en un moment en què la cultura és arraconada amb diversos pretextos”, apunta l’autor a l’ACN parlant d’un projecte nascut “contra els totalitarismes” i en defensa del llibre com a “antídot”.

El mateix Fontcuberta és l’artífex de la crema de les 451 edicions de ‘Fahrenheit 451’, i alhora qui ha impedit que el foc els destrueixi del tot. Aquest és “el gest” simbòlic de l’autor. En la seva performance, el bomber a qui va encarregar cremar els llibres és el correlat del censor de la novel·la de Bradbury, i Fontcuberta, qui els “salva” de la crema total. “Podem cremar la façana, però el cor el salvem, per mi aquest és el missatge simbòlic i poètic”, explicava aquest dimarts a l’ACN abans de la presentació pública del projecte. En realitat, el que s’exposa a Ona Llibres és només “l’aperitiu” del gruix de llibres cremats, cadascun d’ells en edicions i idiomes diferents (català, castellà, anglès, rus, xinès, etc.). A més, Fontcuberta encara té llibres per cremar, i és que encara no ha aconseguit els 451 exemplars que voldria. Per ara n’han passat pel foc prop de 300, comenta. L’exposició es complementa amb un llibre d’artista que recull el rerefons del projecte, també una bossa amb cendres de la crema i una memòria digital amb un vídeo que mescla imatges del film de Truffaut sobre ‘Fahrenheit 451’ i imatges editades del moment de la crema de llibres i la seva “salvació” parcial. Commemoració de l’Any Bradbury L’exposició s’emmarca dins dels actes commemoratius de l’Any Bradbury. Aquest 2020 se celebra el centenari del naixement de l’autor i, en paraules de Joan Fontcuberta, hi ha elements de l’actualitat que no estan tan lluny del que autors com ell van imaginar. Es refereix, en concret, als anys de govern de Donald Trump als Estats Units. “Aquest projecte també té un gest polític, però carregat d’esperança, en la mesura que lloo el poder dels llibres com a antídot, i de la cultura com a fonament de tota qualitat democràtica”. “Em va semblar que com a homenatge a aquesta obra premonitòria, d’aquesta visió apocalíptica on la cultura és abolida, res seria tan paradoxal i punyent com un projecte artístic que consistís en cremar llibres d’un llibre que parla de cremar llibres”, diu Fontcuberta.