Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Fonoll publica una novel·la inèdita de Pedrolo que va ser prohibida per la censura

|

- Publicitat -

ACN Juneda – L’editorial Fonoll ha publicat una novel·la inèdita de l’autor més prolífic de Ponent, Manuel de Pedrol. Es tracta de ‘Visita a la senyora Soler’, una de les obres considerades “perdudes” de Pedrolo que durant molts anys es va guardar a l’arxiu d’Alcalá d’Henares i que al seu dia va ser prohibida per la censura. L’experta en l’autor i encarregada de fer el pròleg, Anna Maria Soler, ha explicat que el llibre s’enfoca la sexualitat des de les dificultats que una noia de 27 anys té per accedir-hi a finals dels anys 50 del segle passat. Segons Vilallonga, es tracta d’un llibre amb un “feminisme clar”. Fonoll també publica aquest primer trimestre de l’any un llibre sobre Guillem Viladot, escrit per Teresa Ibars.

Vilallonga ha destacat el fet “extraordinari” de poder publicar una novel·la inèdita de Pedrolo i a més a més de poder incloure l’informe de la censura en l’edició. Es considera una de les novel·les perdudes de l’autor de l’Aranyó i després de molts anys a l’arxiu d’Alcalá d’Henares, era l’única que quedava per publicar. Segons Vilallonga, avui en dia, el tema que tracta la novel·la “causa gràcia” i és agradable de llegir perquè enfoca la dificultat d’accedir al sexe per part d’una noia de 27 anys, que es diu Jordina i té un somni recurrent sobre aquesta qüestió, tant quan està desperta com quan està dormida.

Publicitat

La Jordina està molt preocupada pel sexe i una amiga seva que havia estudiat medicina li fa una sessió de psicoanàlisi per saber el que li passa. Segons Vilallonga, la novel·la té un rerefons important en relació a la lluita per la llibertat sexual. Pedrolo la va escriure l’any 1959 i al 1971 va ser presentada a la censura, que en va prohibir la seva publicació completa. El relat s’ambienta en la “grisor i el tedi” d’una societat de postguerra a Barcelona, sense oportunitats i amb la lluita de classes jugant un paper destacat. Aleshores entren en joc les pressions familiars amb el sexe, les pressions socials, l’Església, “el què dirà la gent”, la sensació de culpa en general.

Una altra de les novetats destacades de l’editorial Fonoll per aquest primer trimestre de l’any és ‘El silenci de l’angle. Guillem Viladot o el desfici pel jo’, de Teresa Ibars. L’editor Josep Gelonch ha reiterat el “desencís” que hi ha a Ponent després que la Generalitat decidís deixar fora de les commemoracions oficials Viladot amb motiu del seu centenari. En aquest sentit, l’autora del llibre, Teresa Ibars, l’ha definit com una “reivindicació” de Ponent i tot el país, davant les ganes que hi havia perquè se celebrés el centenari. L’obra és fruita d’anys endreçant l’arxiu de Viladot a casa seva, obrint caixes d’on n’han sortit documents que mostren un “Viladot no explicat”. Un exemple és una “foto boja” on es pot veure Viladot amb un personatge dels anys 80, el punkie conegut com a “Ruso”, que segons Ibars mostra un Viladot pròxim a la contracultura dels anys 80.

Les altres novetats que s’han presentat són: ‘Un món nou’, d’Eduard Bagur; ‘Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme’, d’Elena Yeste Piquer i ‘Utoya’, de Carla Marco.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió