Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Foment veu “confiscatori” l’impost a les grans fortunes i envia als partits un dictamen per portar-lo al TC

ACN Barcelona – La patronal Foment del Treball ha presentat aquest dimarts el seu dictamen sobre la inconstitucionalitat de l’impost a les grans fortunes. Tal com ha explicat en roda […]

Agències 07/02/2023

ACN Barcelona – La patronal Foment del Treball ha presentat aquest dimarts el seu dictamen sobre la inconstitucionalitat de l’impost a les grans fortunes. Tal com ha explicat en roda de premsa el president de l’entitat, Josep Sánchez Llibre, el document s’enviarà ara als partits i institucions amb capacitat per elevar un recurs al Tribunal Constitucional. “Aquest impost vulnera la seguretat jurídica dels contribuents i la seva capacitat econòmica”, ha asseverat abans de qualificar-lo com un tribut de caràcter “confiscatori”. D’altra banda, ha recomanat als afectats per la taxa a presentar-hi recurs a la vegada que la paguen per tal d’aconseguir que se’ls tornin els diners si finalment és declarada il·legal, com també ha denunciat la patronal estatal CEOE.

Tal com apunten les conclusions de l’informe, elaborat pel despatx Roca Junyent, aquest impost podria vulnerar principis reconeguts per la Carta Magna com l’autonomia financera de les comunitats autònomes o el principi de seguretat jurídica. Així, el dictamen de Foment indica que el nou gravamen pot suposar una “invasió de competències” pels executius autonòmics en gravar un element molt similar a l’impost sobre el patrimoni.

“El fet que l’impost hagi entrat en vigor a només dos dies del seu pagament suposa que la norma cau en una retroactivitat de grau mitjà o impropi, el qual podria entrar en col·lisió amb el principi de seguretat jurídica”, alerta el text. Pel que fa a la funcionalitat del nou impost, l’informe de la patronal catalana indica que no es justifica, ja que l’agència Tributària presenta actualment un augment “considerable” de la recaptació. D’altra banda, també afirma que el tribut tampoc té una funció “harmonitzadora”.

Finalment, l’estudi alerta que l’aprovació i aplicació de l’impost -plantejat com a temporal- pot condicionar “decisions d’inversió al país” a més llarg termini. “No està tan clar que només hagi d’afectar a dos exercicis, ja que la mateixa norma deixa la porta oberta a la possibilitat del seu manteniment passats els dos anys”, recalca.

Davant de tot això, Sánchez Llibre ha afirmat que tant el dictamen de Foment del Treball com el de la CEOE donen ferms arguments per a declarar el nou impost com inconstitucional. Tanmateix, ha recomanat als contribuents afectats que paguin l’impost i en el mateix moment presentin recurs. “Si no l’han recorregut prèviament, no hi haurà la possibilitat que se’ls retornin els diners”, ha avisat. “Seria bo que quan paguin l’impost automàticament el recorrin”, ha asseverat.