Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Foment va recomanar a Adif canviar els topalls del final de via de Mataró fa vuit anys

ACN Mataró.-L’accident de tren de dimarts a Mataró, on un comboi ha xocat contra el topall de final via i ha fet disset ferits, és el tercer des de 2009. […]

Avatar
Agències 17/06/2020

ACN Mataró.-L’accident de tren de dimarts a Mataró, on un comboi ha xocat contra el topall de final via i ha fet disset ferits, és el tercer des de 2009. Ja n’hi va haver un aquell any, amb cinc ferits, i un altre l’any 2012, amb deu ferits més. Després d’aquell últim accident, ara fa vuit anys, la Comissió d’Investigació d’Accidents Ferroviaris del Ministeri de Foment va recomanar a Adif que calia instal·lar uns nous topalls hidràulics que “absorbeixin i amorteixin l’impacte” en cas d’accident en aquesta via per seu elevat trànsit. Sis anys després, el 2019, en un segon informe, Foment va instar la companyia al compliment d’aquestes recomanacions. Les obres, de fet, es van licitar tot just l’estiu passat, però a dia d’avui encara no s’han adjudicat.

Actualment, el topall de la via 4 de Mataró on han tingut lloc els diferents sinistres és una estructura de formigó amb dos topalls rígids sobre un travesser de fusta. Després de l’accident de 2012, molt més aparatós que el d’aquest dimarts, es va redactar un informe del succés que acabava recomanant “estudiar la possibilitat” de renovar aquests topalls.Per als finals de via d’estacions amb un elevat nombre de trens la recomanació és posar-hi uns topalls hidràulics que amorteixin millor l’impacte en cas d’error humà en la frenada i, per tant, evitar accidents com els que s’acumulen a la via 4 de Mataró des de 2009. A dia d’avui, però, aquesta obra encara no s’ha fet.L’estiu passat es va fer un primer pas i es va treure a licitació la renovació dels topalls de Mataró, juntament amb els d’altres estacions, com la de Sant Vicenç de Calders, Vilanova i la Geltrú o Arenys de Mar. Un cop esgotat el termini per a la presentació d’ofertes, el setembre de 2012, la companyia encara no ha adjudicat els treballs.Davant la lentitud en la millora de la infraestructura, la Comissió d’Investigació d’Accidents Ferroviaris del Ministeri de Foment va fer un altre informe a finals de 2019, relatiu a un accident similar que hi va haver a l’estació de França el 2017. En aquest nou informe, de fa només uns mesos, s’insta Adif al “compliment de les recomanacions” de l’accident de Mataró.Tampoc hi ha balises de control de velocitatA més de la renovació dels topalls, Foment també va recomanar a Adif instal·lar unes balises de control de velocitat i frenada que augmentessin encara més la seguretat en el final de via. Aquestes balises són un sistema d’alarma automàtic que fa frenar el tren si el conductor no respon. Vuit anys després de les primeres recomanacions, aquestes balises tampoc s’han instal·lat.