Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Foment reclama “mesures urgents” a Estat i Generalitat per pal·liar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna

ACN Barcelona – Foment del Treball ha reclamat a Estat i Generalitat “mesures urgents” per pal·liar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna. La patronal catalana demana revisar “de […]

Agències 07/03/2022

ACN Barcelona – Foment del Treball ha reclamat a Estat i Generalitat “mesures urgents” per pal·liar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna. La patronal catalana demana revisar “de manera immediata” les previsions d’ingressos dels pressupostos ja que no es podran complir per la disminució de l’activitat econòmica i evitar així “un increment exponencial del dèficit públic”. En paral·lel, Foment aposta per reiniciar les obres per finalitzar el gasoducte MidCat –aturat a Hostalric- per tal de reduir la dependència del gas provinent de Rússia. “Aquesta connexió podria convertir a Espanya en un hub de distribució de gas a nivell europeu. Aquesta és una oportunitat que no podem deixar escapar”, ha recordat la patronal liderada per Josep Sánchez Llibre.

“La política econòmica hauria de tenir com a màxima prioritat enfortir el teixit productiu espanyol per tal de superar els efectes negatius que està provocant el conflicte bèl·lic”, ha insistit Foment, que preveu que l’escalada de la inflació es veurà agreujada en les properes setmanes per la guerra a Ucraïna. “Això crearà tensions socials que cal minimitzar, mitjançant el diàleg entre el Govern i els agents socials”, ha avisat la patronal, que també confia en aquest diàleg social per evitar que creixi l’espiral de preus. Addicionalment, Foment també aposta per crear mesures orientades a apaivagar la pujada temporal dels preus de l’energia a molt curt termini.

A nivell de comerç internacional, la patronal reconeix que la guerra està provocant “tensions”, ja que Ucraïna és proveïdor a Espanya de productes agrícoles importants, “i pot donar-se esporàdicament manca de subministraments i pujades de preus”.

<strong>Foment demana a Aragonès que vagi a la conferència de presidents: “Seria convenient”</strong>

Foment també ha aprofitat l’ocasió per recomanar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que assisteixi a la conferència de presidents autonòmics a la Palma, el 13 de març. “Seria convenient”, ha apuntat la patronal catalana, que igualment ha volgut expressar la seva solidaritat amb el poble d’Ucraïna. “El drama humà dels ucraïnesos és tremendament injust, i cal esmerçar tots els mitjans possibles per minimitzar-lo”, ha apostat Foment, que també veu amb bons ulls la reacció unànime de la Unió Europea i de l’OTAN davant Rússia. “És cert que les sancions econòmiques són molt dures, però aquesta resposta és més raonable que una resposta militar directa de conseqüències imprevisibles per a tot el món”, ha conclòs.