Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Foment preveu una recuperació “intensa” en el segon semestre i reclama un nou pacte social

ACN Barcelona.-Foment del Treball preveu una recuperació “intensa” de l’activitat en el segon semestre d’aquest any i arribar als nivells previs a la crisi sanitària el 2023. El Pla de […]

Agències 14/06/2021

ACN Barcelona.-Foment del Treball preveu una recuperació “intensa” de l’activitat en el segon semestre d’aquest any i arribar als nivells previs a la crisi sanitària el 2023. El Pla de Recuperació i Resiliència tindrà un impacte “molt important” en l’expansió econòmica de l’Estat, així com en el consum intens i l’activitat turística, principalment en el 2022. En aquest context, la confederació ha reclamat articular un nou pacte social per facilitar la sortida de la crisi i contribuir al procés de “transformació econòmica”. Foment del Treball també ha demanat una política de reducció del dèficit “ben pensada”, mantenir la política d’estímuls, evitar noves figures impositives i introduir reformes que millorin la productivitat de l’economia.

“Cal mantenir la política d’estímuls en els pròxims mesos i en cap cas cal fer una política econòmica que pensi a augmentar impostos i frenar la recuperació”, ha assegurat el secretari general adjunt i director d’Economia de Foment, Salvador Guillermo, en la presentació del nou Informe de Conjuntura Econòmica. Guillermo ha assegurat que “no té sentit” pensar en polítiques d’augments impositius per al 2021 i 2022 i preveu una recuperació de l’economia per a 2023. El secretari general adjunt de la patronal ha reclamat “prioritzar la recuperació” per fomentar un augment de la despesa. “Sembla lògic que, si la gent està ofegada, no pertoca posar-li el peu al coll”, ha assegurat.La patronal també ha reclamat una retirada de les ajudes “gradual” que “acompanyi” l’evolució de l’activitat. “En cas contrari, moltes empreses es veuran abocades al tancament”, ha advertit Foment. El director d’Economia de la confederació ha reclamat una política de reducció del dèficit públic “ben pensada, ben estructurada i on les presses no ofeguin el creixement econòmic”. En aquest sentit, Guillermo ha demanat “girar” d’una política de “sostenibilitat” de l’activitat a una política “d’activació” d’aquesta a través de la introducció de reformes “estructurals” que millorin la productivitat. En concret, ha defensat una aposta per la digitalització i per una economia “cohesionada socialment” i “tremendament respectuosa” amb el medi ambient. Per fer-ho, Guillermo ha proposat l’aprovació d’un nou pacte social que faciliti la sortida de la crisi econòmica i “ajudi” en el procés de transformació econòmica. “Articular un nou pacte social a Catalunya resulta adequat per la finalització d’aquest, l’actual situació de sortida de la crisi i l’oportunitat dels fons Next Generation. Les seqüeles persistents exigeixen nous requeriments derivats de la digitalització i l’economia verda”, ha mantingut la patronal.En qualsevol cas, Foment assegura que l’economia es troba en el “procés de recuperació”, amb millors previsions pels efectes de l’impuls fiscal i l’impacte de la vacunació. Aquesta recuperació de l’activitat s’evidencia en la millora del mercat laboral, amb 112.089 treballadors en ERTO a Catalunya a finals de maig i un increment interanual del 3,7% de l’afiliació. En termes de preus, l’IPC ha pujat a l’abril un 2%, davant l’increment de l’1,3% del mes anterior. La taxa d’inflació de Catalunya és una de les més baixes de totes les comunitats autònomes de l’Estat. En qualsevol cas, Foment assegura que aquests increments són temporals i que no hi ha “por” a la retirada d’estímuls monetaris en el curt termini.