Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Foment preveu un repunt “suau” de l’IPC a mesura que l’economia es recuperi

ACN Barcelona.-Foment del Treball Nacional preveu un “suau” repunt de l’IPC a mesura que l’economia es recuperi. Els preus a Catalunya s’han disparat al mes de març i han situat […]

Avatar
Agències 14/04/2021

ACN Barcelona.-Foment del Treball Nacional preveu un “suau” repunt de l’IPC a mesura que l’economia es recuperi. Els preus a Catalunya s’han disparat al mes de març i han situat la variació interanual en l’1,3%, impulsada principalment per l’encariment dels carburants. Per als pròxims mesos, la patronal estima una correcció de la caiguda registrada el 2020 i un canvi de signe de la demanda agregada provocat per la immunitat derivada de la vacuna. En aquest context, CCOO ha reclamat polítiques de sosteniment de rendes i garanties per a l’accés als subministraments, mentre que Pimec ha defensat una reducció de la dependència energètica, donada la incidència dels productes energètics en el comportament dels preus.

El sindicat ha assegurat que el nombre de persones en risc de pobresa ha augmentat el 2020 i ha alertat dels “riscos evidents” de l’increment dels preus de béns bàsics com l’electricitat o l’alimentació. Així mateix, ha avisat del “risc” de basar la recuperació en una ocupació “precària, informal i amb baixos salaris”.CCOO ha reclamat una “aposta clara” pels serveis, les prestacions i els treballadors públics. Així mateix, ha demanat garantir un habitatge digne i els subministraments bàsics a totes les persones en situació de risc i facilitar a les persones poder fer front a les despeses corrents amb una ocupació de qualitat i salaris dignes.El sindicat també ha reclamat una derogació de la reforma laboral i mantenir el poder adquisitiu de les pensions. Pel que fa a la lluita contra la pobresa, CCOO ha demanat ampliar les rendes mitjançant “tots els mecanismes, recursos i instruments existents”, com el Salari Mínim Interprofessional, les pensions contributives i assistencials, la Renda Garantida de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital, entre altres.CCOO també ha demanat al Govern “superar l’actual fase d’incertesa” i “liderar” la recuperació a través de la definició dels sectors que pretén impulsar i pels quals haurà d’orientar i formar treballadors. “La reducció del dèficit català en un any de crisi com el 2020 és incoherent i mostra manca de lideratge polític”, ha lamentat.Pel que fa a Pimec, la patronal ha posat especial èmfasi en l’aprofitament dels fons Next Generation EU, uns recursos que s’haurien de destinar a fomentar “l’autoconsum, la generació distribuïda i l’electrificació del transport”. En aquest sentit, recorda que els preus de l’energia han impulsat el creixement de l’IPC a Catalunya a nivells que no s’assolien des de l’abril de 2019.Per la seva banda, la CEOE preveu una evolució de la inflació condicionada al comportament dels preus del petroli i el procés de recuperació de la demanda d’alguns béns i serveis. En qualsevol cas, la patronal espanyola afirma que l’economia està en una conjuntura d’estabilitat de preus.