Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Foment demana reobrir el teixit comercial amb “celeritat” i ampliar el període per demanar ERTO per força major

ACN Barcelona.-La Junta Directiva de Foment del Treball ha aprovat un ‘Pla de Xoc per recuperar l’ocupació’, un conjunt de propostes per “acotar” la recessió i “remuntar” com més aviat […]

Avatar
Agències 04/05/2020

ACN Barcelona.-La Junta Directiva de Foment del Treball ha aprovat un ‘Pla de Xoc per recuperar l’ocupació’, un conjunt de propostes per “acotar” la recessió i “remuntar” com més aviat millor. El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha reivindicat la importància del sector privat per “l’alta capacitat de gestió i la responsabilitat social” i ha qualificat la seva feina com a “fonamental” per mantenir els serveis essencials. Entre les propostes, la confederació ha demanat reobrir el teixit comercial “amb la màxima celeritat” i ampliar els períodes per demanar ERTO per força major més enllà de l’estat d’alarma. A més, Foment ha proposat reduir el llindar de pèrdua de facturació per accedir als ajuts de l’administració a entre un 30% i un 40%.

En concret, la patronal ha reclamat suspendre les quotes dels autònoms mentre duri l’estat d’alarma i ampliar la prestació econòmica de la Generalitat de Catalunya, tant en la quantia com en la partida pressupostària que s’assigna. En matèria de fiscalitat, la patronal ha proposat una deducció del 15% per a la compra d’equips de teletreball i del 10% per a la inversió productiva de 2020 i 2021.De cara al comerç, Foment ha demanat adequar el preu del lloguer a les “condicions actuals” del mercat i donar crèdit fiscal als propietaris que redueixin les rendes. A més, ha reclamat “flexibilitat” perquè les empreses “s’adaptin” a la demanda i un pla per captar inversions i generar un efecte multiplicador incentivant les inversions a través de la fiscalitat. Foment ha proposat crear campanyes per “reactivar” el comerç i el turisme, així com “eradicar la por”. Per a la indústria cultural, un altre dels àmbits més afectats per la crisi del coronavirus, la patronal ha proposat un “reconeixement” d’aquest sector com a “estratègic” per al país i dotar la indústria de beneficis fiscals i les inversions necessàries. Pel que fa a la formació, la patronal ha demanat recuperar els recursos destinats a altres àmbits com l’atur, una decisió que ha qualificat “d’estratègica i essencial”. Foment també ha plantejat ajornar el pagament dels impostos i la seguretat social i facilitar “ajuts directes” a les empreses. Quant a la inversió pública en infraestructures i equipaments, la confederació ha reclamat reiniciar “urgentment” les obres públiques parades i accelerar els expedients de licitacions. Foment també ha demanat deduccions fiscals en 2020 i 2021 per a inversions, bonificacions per a les companyies que no han fet ERTO i han mantingut la plantilla o facilitar la contractació de personal temporal en el sector agrícola per evitar que es quedin sense poder recollir les collites. La patronal ha exigit també un “fàcil accés” de les empreses a les proves per detectar la covid-19 i ha demanat “IVA 0” per a la compra de material de protecció del virus fins al 31 de desembre de 2020.