ACN Barcelona – Foment del Treball ha demanat “aliances, diàleg i consens” per convertir l’àrea metropolitana de Barcelona “en referència del sud d’Europa”. RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials, ha presentat aquest dimarts l’informe ‘Repensar la metròpoli’, un document que és la síntesi de les diverses col·laboracions –més d’una cinquantena d’experts al llarg del 2021- i on s’aborden els reptes per a desenvolupar la regió metropolitana i millorar la vida dels seus 4,6 milions d’habitants. Entre les propostes, RethinkBCN aposta per aprofitar l’experiència de l’AMB, revisar les superilles, limitar la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i “recuperar els espais de diàleg i consens entre el sector públic i privat”.
<strong>Ampliació de l’aeroport, limitació de la ZBE i revisió de les superilles</strong>
“És fonamental avançar en una major articulació de l’àrea metropolitana de Barcelona, que permeti als municipis que la componen actuar de manera conjunta davant els reptes actuals que afrontem com a societat i no deixar passar més oportunitats”, ha assenyalat el director de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials (SBEES) de Foment, Fèlix Riera. L’informe de RethinkBCN repassa aspectes a millorar en termes de mobilitat, infraestructures, habitatge, seguretat, cultura, talent i economia, lluita contra la desigualtat, salut, educació, turisme i urbanisme. Entre les propostes de mobilitat, sobresurt la necessitat de “limitar les restriccions” dels accessos de la ciutat (ZBE) perquè la regió metropolitana, i especialment Barcelona, “segueixi sent un espai obert”.
També es considera essencial la redacció d’un projecte per a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona; una major coordinació del transport metropolità, Rodalies, TMB, FGC i tramvia, amb les empreses municipals; i una revisió de la implantació de les superilles des de l’òptica de la mobilitat. Pel que fa a infraestructures, Rethink BCN reclama impulsar projectes que permetin connectar en una hora els 7,5 milions d’habitants de Catalunya a Barcelona. “Per aconseguir-ho cal plantejar el debat dels serveis ferroviaris d’alta velocitat que necessiten noves estacions a les línies de rodalies i serveis semidirectes de salt per arribar més de pressa a les capitals i nusos principals”, ha reflexionat l’òrgan de Foment, que també posa l’ull en el problema d’accés i cost de l’habitatge a l’àrea metropolitana.
<strong>Cal una aliança entre cultura, esport i turisme</strong>
“Cal un gran acord polític i econòmic abordat des de la seva dimensió metropolitana. El món local no disposa dels mitjans necessaris per assumir, individualment, tota la política d’habitatge i política de lloguers”, ha apuntat l’informe de RethinkBCN, que també parla d’avançar cap a una concepció de seguretat metropolitana amb “més coordinació” entre els cossos de seguretat de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma i Sant Adrià de Besòs. En l’apartat de cultura, RethinkBCN considera cabdal “activar l’aliança entre cultura, esport i turisme per a ser competitius davant d’altres ciutats europees com París, Londres o Madrid”.
“Cal també un millor aprofitament d’efemèrides com la commemoració de la mort de Picasso, el 40è aniversari de la mort de Miró, el centenari del naixement de Tàpies o el 50è aniversari de l’arribada de Cruyff al Barça”, ha enumerat l’informe, que igualment ha reivindicat recuperar la idea del turisme “com una oportunitat i no com a problema”. “Barcelona ha de recuperar el lideratge, s’han d’activar novament els mecanismes de diàleg i consens per a consolidar una governança adequada i cal avançar en la visió de regió metropolitana”, ha resumit el president d’Agbar, Àngel Simón. “L’àrea metropolitana de Barcelona ha de deixar de ser la gran desconeguda de les administracions públiques”, ha insistit Simón.
“Si tinguéssim la capacitat de consensuar aquesta idea metropolitana, seria una idea tan engrescadora i amb tant potencial econòmic com la que van representar els Jocs Olímpics de 1992”, ha conclòs el president de Foment, Josep Sánchez Llibre.