Edició 2272

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 14 de octubre del 2024
Edició 2272

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 14 de octubre del 2024

Firhàbitat posa en valor materials de construcció sostenibles com la palla: “Volem capgirar el conte dels tres porquets”

|

- Publicitat -

ACN Olvan – El primer dia que l’arquitecte Mirco Zeccheto va veure construir un mur amb palla va pensar que era un disbarat. I ara, uns anys més tard, se’l coneix com l’arquitecte de la palla. S’ha especialitzat en un material que no és més barat que el totxo o el formigó, però que, diu, aporta una sensació de benestar molt superior. “Estàs a gust dins de casa”, subratlla. I la sensació és el que va portar el Sergi Calvo a fer-se una casa de palla a Olvan. “El nostre entorn no ho entenia. El meu fill volia una casa de totxo per por del llop”, explica. Firhàbitat, que tindrà lloc del 2 al 4 de juny a Avià, posa l’accent en materials sostenibles com la palla o la fusta. “Volem capgirar el conte dels tres porquets”, explica la seva directora, Rosa Prat.

De fora sembla una casa convencional, però de dins la sensació i l’olor és una altra. I a la paret, com és tradició en les cases de palla, hi ha una finestra, que s’anomena la finestra de la veritat, que demostra que els murs d’aquella casa estan construïts amb palla. El Sergi Calvo i la seva família hi viuen des de fa un temps i, per a ells, tots són avantatges. “Té una energia especial. Hi ha una tranquil·litat, alguna cosa que t’hi fa estar a gust. Comparo amb la meva vida de ciutat d’abans, en un pis dels anys 80, i no té res a veure”, subratlla.

Publicitat

I aquest és un dels principals objectius de la 3a edició de la Fira de Bioconstrucció i l’eficiència energètica, el Firhàbitat: donar a conèixer materials sostenibles per a la construcció. En aquest sentit, el certamen posarà l’accent en materials com la fusta, la palla, la terra, o el cànem, entre d’altres. “Tenim molts recursos i volem que la gent els conegui”, subratlla Prat.

<strong>L’escalada de preus </strong>

Però la crisi energètica ha fet encarir el preu dels materials de construcció. I la palla o la fusta no se n’escapen. De fet, fer-se una casa amb palla o fer-se-la amb totxo varia poc de preu, però la diferència, segons explica Calvo, està en altres aspectes com l’eficiència energètica. Aquest hivern, per exemple, han gastat 36 euros en escalfar tota la casa i la temperatura es manté sempre entre els 20 i 25 graus.

<strong>Un sector a l’alça</strong>

La directora de Firhàbitat considera que el sector de la bioconstrucció és un sector a l’alça. “Cada cop hi ha més interès perquè ens preocupa la salut i l’eficiència energètica, però també perquè estem més conscienciats mediambiental i volem que, quan ens fem una casa, no deixem una petjada”, subratlla.

Enguany, el certamen presenta un format similar al de l’any passat, però amb més col·laboracions professionals, noves formacions, conferències i diversos tallers. A més, la fira s’internacionalitza amb la presència de professors i estudiants d’arreu d’Europa. El certamen tindrà lloc del 2 al 4 de juny a Avià, al Berguedà.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió