Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Fevitur demana una definició de pis turístic harmonitzada a tot l’Estat i un registre per evitar pràctiques il·legals

ACN Barcelona.-El president de la patronal Fevitur, Tolo Gomila, ha demanat aquest dimecres que s’unifiqui la definició de pis turístic a l’Estat espanyol on actualment hi ha disset conceptes diferents […]

Avatar
Agències 03/04/2019

ACN Barcelona.-El president de la patronal Fevitur, Tolo Gomila, ha demanat aquest dimecres que s’unifiqui la definició de pis turístic a l’Estat espanyol on actualment hi ha disset conceptes diferents per definir aquests tipus d’habitatges. En una atenció als mitjans, Gomila ha assegurat que una harmonització del que es considera habitatge d’ús turístic disminuiria “en un percentatge importantíssim” la “càrrega judicial”. A més, ha opinat que aquesta activitat estaria més ben regulada si disposés d’un registre estatal. D’altra banda, ha alabat la normativa d’habitatge d’ús turístic catalana, un text que considera “el model” a seguir i ha criticat l’aplicació “populista” que en fa l’Ajuntament de Barcelona, l’única ciutat d’Espanya que té les competències en turisme.

En una atenció als mitjans, Gomila ha assegurat que l’harmonització del que es considera habitatge d’ús turístic s’ha de fer aprofitant el que marca la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), recentment modificada pel govern espanyol. Segons el president de Fevitur, els pisos turístics han d’estar definits com a habitatges d’ús turístic a ús residencial i a ús terciari.”Avui tenim disset definicions diferents del que és un habitatge turístic a cada comunitat autònoma i hi ha certes regions que mesclen la part urbanística en la qual entren en joc els ajuntaments”, ha dit.”Si l’únic que es cerca és un discurs populista passa el que passa i ho estem veient a Barcelona, a Madrid i a Palma”, ha dit. Unes ciutats, ha assegurat, que ni tan sols són les que tenen el pes més important de pisos turístics en relació al total del parc residencial. Segons Gomila, a Barcelona aquesta xifra no arriba al 4%, a Palma se situa en l’1,2% i a Madrid representa un 0,79% de la globalitat d’habitatges residencials.A parer seu, la normativa catalana ha demostrat la seva utilitat al llarg de deu anys i ha remarcat que, per exemple, a Girona els sectors hoteler i d’habitatge d’ús turístic comparteixen les mateixes associacions de representació.Pel que a l’augment de missatges d’advertència per part de l’Agència Tributària a propietaris de pisos turístics, Gomila ha explicat que és un procés que forma part de la modificació introduïda per l’ens l’any passat, que exigeix des del gener del 2019 i amb caràcter retroactiu que es declari els ingressos obtinguts pel lloguer de pisos turístics segons el model 179. Una decisió que el president de Fevitur ha celebrat perquè dona a la patronal “un argument inapel·lable des del punt de vista del compliment fiscal”.