Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Feijóo promet una oposició constructiva però adverteix el govern de Sánchez que “moderació no és tebiesa”

ACN Sevilla – El nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha promès aquest dissabte al seu primer discurs una oposició constructiva amb un oferiment a grans pactes d’Estat, però […]

Agències 02/04/2022

ACN Sevilla – El nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha promès aquest dissabte al seu primer discurs una oposició constructiva amb un oferiment a grans pactes d’Estat, però ha advertit també el govern espanyol que “moderació no és tebiesa” i que el seu partit “surt a guanyar”. “Jo no vinc a insultar el president del govern, vinc a guanyar-lo”, ha dit en una intervenció on ha reivindicat la política “adulta” sense “carnets de patriota”, marcant distància amb l’anterior etapa de Pablo Casado i també amb l’oposició de Vox. En tot cas ha demanat a Sánchez que “no insulti la intel·ligència de la majoria dels espanyols” i faci respectar la Constitució “per part de tothom”.

Una rianxeira cantada per les bases del PP gallec i crits de “president, president” han donat pas aquest dissabte al primer discurs de Feijóo com a president del PP. El nou líder del partit –escollit amb el 98,3%% dels vots del XX congrés del partit- ha volgut obrir el seu discurs amb un agraïment al seu predecessor, Pablo Casado, tot i que només ha citat José María Aznar i Mariano Rajoy com els seus “referents”.

Demana suport del partit

Feijóo ha advertit des del “primer moment” que malgrat el “moment festiu” del congrés del PP necessitarà el suport de les bases i l’aparell del PP per aconseguir el seu objectiu. “Sé que esteu il·lusionats, però us mentiria si no us dic que sento més responsabilitat que ahir i menys que la que sentiré els pròxims dies, mesos i anys”.

“Ser president d’aquest partit no és un privilegi, sinó un mandat, no és un honor, sinó una obligació, i no és un càrrec, és una càrrega”, i “si des del principi ho tenim clar podrem fer junts aquest camí”, ha dit.

Promet una oposició “útil” però combativa

Feijóo ha vinculat els efectes de la guerra “injusta i cruel” d’Ucraïna al que ha de ser la seva tasca com a líder de l’oposició. Ha posat en dubte que el govern de Pedro Sánchez sigui “la millor opció” per afrontar aquesta crisi. “Aquest no és el millor govern per a aquest moment, però crec profundament en les nostres possibilitats com a país”, ha dit.

“Que ningú intenti fer creure que no es poden canviar les coses”, ha dit, “perquè ningú té dret a dir que això no es pot arreglar, perquè clar que en té, i ho arreglarem tots els espanyols junts”. Segons Feijóo, hi ha una “majoria” d’espanyols que té “ganes de canvi”, i “aquest canvi ja s’ha iniciat” a Sevilla.

“Espanya ens està esperant com ho fa sempre als moments difícils”, perquè “Espanya mereix més que un govern desbordat per la realitat i dividit”, i “nosaltres estem preparats, units” per “garantir que no jugarem mai amb els interessos generals”.

Segons Feijóo, el nou PP ofereix “fiabilitat, maduresa, sentit d’estat i un rumb clar” i també “una alternativa de govern” i “a la política actual espanyola”. “Ho demostrarem amb responsabilitat, calma i il·lusió”.

“No es tracta simplement d’esperar el torn de governar”, i “no esperarem que el govern caigui per la seva pròpia ineficàcia” perquè cal “demostrar que hi ha una altra manera de governar”.

Reivindica la política “adulta” sense “carnets de patriota”

Feijóo ha volgut marcar distància tant amb l’anterior etapa de Casado com amb Vox. Ha reivindicat en diverses ocasions una política “seriosa” i “adulta”. “Farem el possible perquè a Espanya li vagi millor”, perquè els nostres adversaris “són els nostres rivals polítics, però no Espanya” i per això actuarà amb sentit d’Estat donant suport al govern en qüestions essencials.

“Marcarem la diferència amb la resta de partits proposant”, perquè “el que ens distingeix de la resta de forces que estan al govern i a l’oposició és que nosaltres sabem governar”.

Per això ha demanat a la resta de partits que “es guardin d’una vegada els carnets de patriotes” i “comencem a treballar com a adults a la política espanyola” perquè “aquí hi cabem tots”.

Unitat d’Espanya, rei i justícia

Feijóo ha volgut apel·lar també als votants perduts deixant clar que la seva formació és i serà un partit “nacional, únic i que defensa la nació espanyola”. Ha criticat les formacions que fan política “erosionant” les institucions, i ha afirmat que sota la seva batuta “la integritat nacional no es negocia amb ningú”.

“Respecto l’Estat autonòmic, que és la garantia de la unitat de la nació”, però “no som independentistes, ni nacionalistes, ni condescendents amb el nacionalisme”. També ha marcat distàncies amb Vox recordant que la seva formació no busca l’enfrontament per la qüestió de gènere, ni és “un partit ancorat en el passat, sinó un partit de futur”.

En aquest marc, ha recordat que la seva formació “respecta” la Justícia i la defesa sense matisos tasca de Felip VI. “Vull dir solemnement que respecto el cap de l’Estat i reivindico les seves aportacions a la nació sense cap dubte, matís o esmena”, i “per això acabo de comunicar a la Casa Reial que m’heu elegit president del PP”.

A favor de la diversitat lingüística

Tal com va fer dissabte –quan va parlar en gallec al congrés del PP- Feijóo ha afirmat que creu en el castellà com a llengua comuna i també en la diversitat lingüística de l’Estat.