Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Feijóo diu que l’avortament “no és un dret fonamental” però avala de nou la llei de terminis del 2010

ACN Madrid – El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat aquest dimecres que l’avortament “no és un dret fonamental”, però sí “el dret de les dones” quan s’exerceix […]

Agències 15/02/2023

ACN Madrid – El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat aquest dimecres que l’avortament “no és un dret fonamental”, però sí “el dret de les dones” quan s’exerceix “d’acord a la legislació”. En declaracions a la premsa, s’ha refermat en el suport que va expressar a la llei de l’avortament del 2010 un cop el Tribunal Constitucional en va avalar la constitucionalitat. Malgrat les pressions de l’ala dreta de la seva, ha insistit que “no canviarà” d’opinió. Ha recordat que la llei de terminis de Zapatero “porta 13 anys en vigor” i “ni el PP ni el PSOE l’han canviat”. “Si des del 2010 la llei no s’ha canviat i el TC la declararà constitucional, entenc que aquesta llei forma part del consens”, ha sentenciat.

Tot plegat després de la decisió del Tribunal Constitucional d’avalar la constitucionalitat de la Llei de l’avortament del 2010, que havia estat recorreguda pel PP. Feijóo va assegurar que la sentència avalava “una llei de terminis ben construïda”, “correcta” i “constitucional”.

Després d’aquestes declaracions, suposades pressions de l’ala dreta del partit van portar el PP a corregir aquest plantejament, i aquest dilluns el coordinador de campanya del PP, Borja Semper, va recuperar el discurs de l’anterior etapa dels populars i –tal com consta a la ponència del PP del 2017- va dir en roda de premsa que “l’avortament no és un dret”.

En un acte a Madrid, i preguntat per si l’avortament “és un dret, o no”, Feijóo ha afirmat que, al seu entendre, l’avortament “no és un dret fonamental”, però sí “un dret de les dones” quan s’exerceix “d’acord a la legislació”.

En tot cas, ha refermat el seu suport a la llei de terminis del 2010, que “porta 13 anys en vigor” i “ni el PP ni el PSOE l’han canviat”. “Si des del 2010 la llei no s’ha canviat i el TC la declararà constitucional, entenc que aquesta llei forma part del consens”, ha sentenciat.

En tot cas, Feijóo ha recordat que el PP no comparteix aspectes tangencials d’aquella llei, com el fet que les menors de com a mínim 16 anys puguin avortar sense consentiment dels pares (només n’han d’informar un), ni com regula l’objecció de consciència dels metges ni en el termini de reflexió de la dona abans de l’avortament”.

Iniciativa de Vox pel “batec fetal”

Feijóo també ha reaccionat a la iniciativa de Vox, que aquest dimarts va registrar al Congrés una proposició no de llei que planteja la derogació de la llei de l’avortament del 2010 i un pla perquè les dones que vulguin avortar hagin d’escoltar abans “el batec fetal”.

El líder del PP ha assegurat que Vox i el PSOE busquen “polemitzar” la qüestió. “Ens agradaria que aquesta qüestió fos objecte d’un gran consens social. Hi ha partits que viuen de la confrontació, i a nosaltres ens agraden les solucions i el respecte”.

En tot cas, s’ha pronunciat explícitament sobre la proposta de Vox: “No coaccionar les dones que volen interrompre el seu embaràs forma part dels nostres principis i dels de la nostra societat”.