Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Famílies de l’escola concertada veuen ”innecessàries” i com a ”pedaços” les propostes del nou decret d’admissions

ACN Barcelona.-La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures (Fapel) i de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), representants de 500.000 famílies de […]

Avatar
Agències 05/12/2019

ACN Barcelona.-La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures (Fapel) i de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), representants de 500.000 famílies de la concertada han carregat contra algunes de les propostes del decret d’admissió d’alumnes que consideren ”totalment innecessari”. En un comunicat anuncien una ”lluita jurídica i social” i al·leguen que per lluitar contra la segregació escolar només caldria aplicar ”correctament” els decrets actuals i millorar el finançament per fer ”realment gratuïta” la plaça per a tothom. Asseguren que aquesta és la posició que s’ha defensat durant l’elaboració del Pacte contra la Segregació Escolar i per això no entenen els canvis anunciats.

Les dues entitats recalquen que cal garantir el finançament per poder assegurar que totes les famílies poden triar centre educatiu en igualtat de condicions. Fapel i la CCAPAC recorda que totes les escoles sostingudes amb fons públics han estat sempre subjectes a les mateixes normes d’admissió i que per això, haurien e ser iguals també en finançament. Veuen una voluntat ”dirigista” i pròpia dels països ”totalitaris” el fet que el Departaemnt aposti per ”determinar” tota l’oferta educativa i creuen que ”escanyar” d’entrada aquesta oferta limita el dret de triar centre i per tant, s’incompleix ”flagrantment” l’article 109 de la LOE. Pel que fa a l’escolarització mixta, les federacions alerten que la LEC no exclou de cap manera l’educació diferenciada i que aquesta està garantida per la LOE i sentències del TC. Consideren que cap normativa o decret que legisli en contra seria ”vàlid”. A banda, recorden que el concert es renova si l’escola compleix les condicions de quan es va concedir i renovar. En el comunicat, les dues entitats creuen que el repartiment dels alumnes amb necessitats educatives especials i el protagonisme dels ajuntaments també es pot desplegar amb els decrets actuals. Pel que fa al decret de concerts, Fapel i la CCAPAC aposten perquè el finançament ”asimètric” partint de la gratuitat de la plaça escolar per a tots els alumnes. També critiquen que el cost de l’escolarització no s’ha definit sis mesos després de començar a treballar en comissió. Per aquests motius, les associacions fan una crida a tots els pares i mares a rebutjar les propostes del Departament.