Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Familiars de reclusos es mobilitzen a Barcelona perquè s’aturi la modificació del protocol de contenció en presons

ACN Barcelona.-Familiars de reclusos i entitats socials s’han mobilitzat aquest divendres a la tarda a plaça de Sant Jaume per demanar al Departament de Justícia que aturi la modificació del […]

Agències 10/12/2021

ACN Barcelona.-Familiars de reclusos i entitats socials s’han mobilitzat aquest divendres a la tarda a plaça de Sant Jaume per demanar al Departament de Justícia que aturi la modificació del protocol de contenció que s’aplica ara en presons. Fa unes setmanes Justícia va anunciar que revisaria el protocol actual -que prioritza mesures alternatives a la immobilització física del pres- perquè, segons el seu criteri, s’ha demostrat que no és efectiu. El Departament ho justifica perquè han augmentat les autolesions dels interns, les baralles entre reclusos i les agressions cap a funcionaris. Davant d’aquest anunci, les famílies temen que es torni a apostar per la contenció mecànica i d’immobilització al llit, ja que consideren que seria una “regressió”.

Els familiars afirmen que les recomanacions internacionals parlen d’avançar cap a un model de contenció zero i ho han volgut recordar coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, que se celebra el 10 de desembre. Precisament aquesta setmana l’Organització Mundial contra la Tortura (OMCT) ha fet pública una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, per mostrar la seva “preocupació” davant l’anunci que la Circular 2/2021, que introduïa l’actual protocol de contenció a les presons de Catalunya, serà substituïda per una nova regulació que entraria en vigor el proper 1 de gener. La circular, del 12 d’abril, feia referència a provar la utilització de cel·les encoixinades i períodes d’aïllament en aquest espai, així com tècniques de contenció verbal, com a alternativa a la immobilització al llit. La mateixa circular també reconeixia que “en els darrers temps, diferents organismes nacionals i internacionals han incidit en la necessitat que l’Administració d’execució penal vetlli per millorar les condicions en què es duen a terme les mesures de contenció de la població reclusa i posi en marxa les mesures preventives necessàries per evitar haver d’immobilitzar i contenir per mitjans mecànics persones privades de llibertat”.