Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

FACUA reclama al govern espanyol que redueixi els impostos a la factura elèctrica arran d’una resposta de la CE a Comín

ACN Barcelona.-FACUA ha reclamat al govern espanyol que “escolti Brussel·les” i les associacions de consumidors i redueixi els impostos que s’apliquen al consum de llum a les llars, l’impost especial […]

Avatar
Agències 20/05/2021

ACN Barcelona.-FACUA ha reclamat al govern espanyol que “escolti Brussel·les” i les associacions de consumidors i redueixi els impostos que s’apliquen al consum de llum a les llars, l’impost especial de l’electricitat i l’IVA, que actualment superen el 27%. L’associació ha fet aquest requeriment arran d’una resposta de la Comissió Europea a una pregunta parlamentària de l’eurodiputat de JxCat, Toni Comín, sobre els preus de l’electricitat a l’Estat. Segons va dir Brussel·les, “l’impost especial espanyol sobre el consum d’electricitat a les llars està molt per sobre del mínim de la Unió Europea establert per la directiva sobre fiscalitat de l’energia”. A més, la CE va dir que Espanya “pot aplicar” un IVA reduït a l’electricitat de les famílies.

La reducció dels impostos indirectes aplicats al consum d’electricitat és una de les reivindicacions històriques de les associacions com FACUA, i el fet que Espanya tingui una de les electricitats més cares d’Europa és palpable en les estadístiques. De fet, l’electricitat espanyola és la cinquena més cara de tota la Unió Europea, i fa més de quatre anys que se situa per sobre del preu mitjà europeu. Segons dades de l’Eurostat, els impostos representen prop del 50% de la factura elèctrica espanyola. En la seva resposta parlamentària a Toni Comín, la CE també argumentava que “la millor manera d’aconseguir que les factures d’electricitat de tots els consumidors segueixin sent baixes és garantir que el disseny general del sistema sigui eficient i que hi hagi proteccions clau per als consumidors”. També afirmava que “Espanya pot impulsar reformes sempre que estiguin en línia amb els principis i normes acordats a nivell europeu”.