Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

FACUA denuncia a la Generalitat per la filtració de dades en la web de cites per vacunar-se

ACN Barcelona.-FACUA Catalunya ha denunciat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya davant l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat) per exposar les dades dels usuaris que han […]

Avatar
Agències 13/07/2021

ACN Barcelona.-FACUA Catalunya ha denunciat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya davant l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat) per exposar les dades dels usuaris que han sol·licitat cita per rebre la vacuna a través de la pàgina web habilitada per fer-ho. Segons ha publicat elDiario.es, una “bretxa de seguretat” deixava a la vista el nom, el DNI i la informació referent a la cita de la vacuna de cada usuari. FACUA ha assenyalat que aquests fets incorren en una vulneració del Reglament del Parlament Europeu i del Consell relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al respecte al tractament de dades personals i la lliure circulació de dades (RGPD).

El Departament de Salut ha assegurat que aquest error no ha afectat la informació clínica i que ja ha estat corregit.El primer Reglament del Parlament Europeu indica que el tractament de les dades “només serà lícit” si l’interessat ha donat consentiment. Així mateix, l’article 5 del RGPD recull que les dades personals han de ser tractades de tal manera que es garanteixi una seguretat adequada d’aquestes, inclosa la protecció contra el tractament no autoritzat o il·lícit contra la seva pèrdua, destrucció o dany accidental, mitjançant l’aplicació de mesures tècniques o organitzatives apropiades.Per altra banda, la Llei Orgànica 3/2018 de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals (LOPD) assenyala com infraccions “molt greus” aquelles que suposin el tractament de dades “sense que concorri alguna de les condicions de licitud del tractament establertes en l’article 6”.FACUA també ha denunciat la Comunitat de Madrid fins a tres ocasions en menys d’un any per filtració de dades personals. L’associació va denunciar la Conselleria de Salut perquè la web d’autocita per a la vacunació revelava dades dels usuaris a qualsevol que introduís el Codi d’Identificació Personal de la Comunitat de Madrid (CIPA). El setembre de 2020 també va denunciar la Conselleria d’Educació i Joventut per exposar les dades personals de gairebé 17.000 treballadors dels centres educatius de la regió.