Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Facua avisa que desplaçar el consum en hores vall és “impossible” per a molts consumidors

ACN Barcelona.-El secretari general de l’associació de consumidors Facua, Rubén Sánchez, ha advertit aquest dimarts que desplaçar el consum en hores vall és “impossible” per a molts consumidors. “És impossible, […]

Avatar
Agències 01/06/2021

ACN Barcelona.-El secretari general de l’associació de consumidors Facua, Rubén Sánchez, ha advertit aquest dimarts que desplaçar el consum en hores vall és “impossible” per a molts consumidors. “És impossible, innecessari i irrespectuós; seria humiliant que una família anés a dormir més tard per posar dues rentadores seguides i després haver-les d’estendre”, ha criticat en una roda de premsa coincidint amb el primer dia de la nova tarificació elèctrica. Sánchez ha assenyalat que per a moltes famílies consumir en les actuals hores punta “és l’única via de consum possible” i ha afegit que per exemple són molts els ciutadans que teletreballen des de casa i que ja han de fer ús de l’aire condicionat durant aquest tram horari.

En la roda de premsa a la seu de Facua, Rubén Sánchez també ha carregat durament contra la campanya informativa del govern espanyol destacant que la nova regulació tarifària ajudarà a fomentar l’estalvi. “Una cosa és que no ens agradi i haguem d’assumir-ho, i un altra és que s’hagi recorregut a missatges propagandístics insultants”, ha comentat Sánchez, especialment en referència als col·lectius més vulnerables i amb menys poder adquisitiu.Segons Sánchez, la campanya del govern espanyol és un “absolut desvergonyiment” i ha deixat clar que amb les tarifes actuals, amb preus “absolutament inflats” i els trams horaris establerts “no es pot estalviar”. “El sector elèctric ha estat incrementant els preus de forma descomunal i aquests dies tenim els pics més importants a nivell històric”, ha destacat el secretar general de Facua, que ha afegit que la conjuntura actual ha portat a un mes de maig amb la quarta factura més alta de la història per al perfil d’usuari mitjà i un increment del 45,4% anual.El secretari general de Facua ha animat els consumidors a anar revisant cada sis mesos la potència contractada i afegir o treure mig kwh en funció de les seves necessitats. No obstant això, ha dit que cal calibrar aquests ajustos i no fer-los “de manera arbitrària” perquè les companyies poden cobrar una quantitat si es fan molts canvis en poc temps.Un dels principals canvis de la nova factura serà la introducció de tres trams horaris amb diferents tarifes (hora punta, pla i vall) i dues potències elèctriques. El període d’hora punta serà el més car i es distribuirà entre les 10h i les 14h i entre les 18h i les 22h de dilluns a divendres no festius. El període pla, menys car, serà de 8h a 10h del matí, de 14h a 18h de la tarda, i de 22h a 24h de la nit. El període vall, amb un preu més reduït, estarà comprès entre mitjanit i les 08h del matí i dissabtes, diumenges i festius d’àmbit estatal. Només amb l’entrada en vigor del model, la CNMC calcula que s’abaratirà un 3,4% el rebut de 19 milions de consumidors elèctrics sense discriminació horària.