Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

FACUA adverteix que l’elevat preu de la llum no es resol “eliminant impostos a les elèctriques”

ACN Barcelona.-FACUA – Consumidors en Acció ha advertit que els elevats preus de la llum no es resolen “eliminant impostos elèctrics”, després que el govern espanyol anunciés aquest dimecres que […]

Avatar
Agències 16/06/2021

ACN Barcelona.-FACUA – Consumidors en Acció ha advertit que els elevats preus de la llum no es resolen “eliminant impostos elèctrics”, després que el govern espanyol anunciés aquest dimecres que no descarta suspendre temporalment la taxa a la generació de l’electricitat per frenar la pujada dels preus. “L’eliminació d’aquest impost alleujaria la factura poc més del què costa un cafè”, ha advertit el secretari general de FACUA, Rubén Sánchez. El representant de l’entitat ha reclamat al govern espanyol dissenyar un pla que incideixi sobre els beneficis de les empreses i no sobre un impost que paguen les companyies elèctriques i repercuteixen als consumidors.

El secretari general de l’entitat ha insistit en la necessitat de posar “límits als infladíssims preus” que apliquen les companyies elèctriques i ha reclamat al govern espanyol adoptar “altres mesures”. En concret, ha proposat baixar l’IVA i aplicar impostos directes més elevats per a les rendes més altes i les empreses amb més beneficis. L’última anàlisi de FACUA sobre l’evolució de la tarifa semirregulada adverteix que, si s’extrapolen a un mes complet els preus aplicats de l’1 al 15 de juny, el rebut de l’usuari mitjà patiria un increment interanual de 27,5 euros, fins als 88,1 euros. De moment, la variació registrada en els primers quinze dies de l’any és un 45,4% superior a les xifres de juny de 2020. Aquest dimecres, el preu del quilovat hora ha tornat a batre rècords i ha assolit un preu mitjà de 15,7 cèntims en hora vall, 19,5 en hora plana i 31,8 en hora punta. El màxim preu històric es va registrar entre el 8 i el 14 de gener de 2021, amb 20,6 cèntims, i durant el primer trimestre de 2012, amb 20,8 cèntims.