Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

Expresidents del Govern reivindiquen l’europeisme tot i les seves “debilitats” però exigeixen “exemplaritat democràtica”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El cicle de taules rodones ‘Escolta, Europa’ ha reunit aquest dilluns cinc expresidents de la Generalitat. L’acte de cloenda del cicle, celebrat al Paranimf de la UB, ha comptat amb les intervencions de Jordi Pujol, José Montilla (amb un vídeo), Artur Mas, Carles Puigdemont (des de Bèlgica) i Quim Torra. Els expresidents han reivindicat el seu europeisme, tot i les “debilitats” del projecte europeu, en paraules de Mas. Han exigit, però, “exemplaritat democràtica”, tal com ha insistit Puigdemont, en connexió des de l’exili. La cloenda ha anat a càrrec de la consellera d’Exteriors, Victòria Alsina, que ha criticat les “absurdes pressions” de l’Estat per “impedir” que Catalunya es relacioni amb les institucions europees.

L’expresident Montilla no ha pogut assistir a l’acte però ha enviat un vídeo gravat des de Madrid. L’exlíder del PSC i exsenador socialista ha asseverat que el balanç a fer sobre Europa és “positiu”, perquè s’ha construït un “espai de llibertat, solidaritat i cohesió social”.

Publicitat

De la seva banda, Mas ha comparat el projecte europeu amb la salut. L’exlíder de CDC i PDeCAT ha subratllat que, malgrat les seves “mancances, debilitats i incomprensions”, Europa i la salut només es valoren “quan no les tens o les perds”. “Valoraríem encara més el projecte europeu si algun dia, i espero que no sigui així, no el tinguéssim o el perdéssim”, ha avisat.

Des de Bèlgica, Puigdemont ha insistit que cal ser “euroexigents” i no conformar-se amb l’Europa actual. El president de Junts ha reiterat que cal exigir més a la UE en l’àmbit dels drets fonamentals i “l’exemplaritat democràtica”. “Europa ha de ser la potència mundial en democràcia, i ha de ser incontestable”, ha afegit.

El seu successor, el president Torra, s’ha preguntat “com pot ser” que els presos polítics del procés hagin estat condemnats i, en canvi, companys seus hagin anat a l’exili i hagin pogut “continuar gaudint de llibertats” amb els drets reconeguts per part de les institucions i justícia europea.

Finalment, Pujol ha repassat la història d’Europa i els seus vincles amb Rússia. El fundador de CDC també ha volgut expressar la seva “simpatia i afecte” cap a Puigdemont, tot i no estar “totalment d’acord” amb el qui també va ser diputat per Convergència. “El meu agraïment per l’acció sostinguda de defensa a tota Europa de la causa de Catalunya”, ha remarcat Pujol sobre Puigdemont.

A la cloenda de l’acte, Alsina ha avançat que l’executiu aprovarà, “properament”, un acord de Govern amb “tres grans demandes” per a Europa: el reconeixement del català com a llengua oficial de la UE; l’existència d’un mecanisme d’ampliació interna de la Unió; i la necessitat que la Unió Europea protegeixi els valors democràtics i l’estat de dret davant de possibles vulneracions.

<strong>Debat d’europarlamentaris</strong>

Per altra banda, en el mateix acte, l’exvicepresident de la Generalitat i exdiputat al Parlament Europeu, Oriol Junqueras, líder d’ERC, juntament amb els també ex-europarlamentaris Joan Colom i Concepció Ferrer i l’actual diputat a la cambra europea Toni Comín (Junts), han debatut prèviament sobre el passat i present de les institucions europees, en una altra ponència.

Junqueras ha criticat la “manca de poder legislatiu efectiu” que té l’Eurocambra. “Cal menys intermediació per part dels estats. Aquells que més poder tenen són molt gelosos, i no tenen gaire interès a compartir-lo quan s’hi juguen algun dels seus interessos fonamentals”, ha asseverat. Junqueras també ha lamentat que els estats membres facin “tot el possible” perquè “les decisions més rellevants no siguin del conjunt d’Europa, sinó dels estats”.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Comín. L’eurodiputat ha constatat que l’actual sistema de governança de la UE “ha arribat al seu límit”. “Amb els fons europeus Next Generation s’ha fet un salt en les polítiques macroeconòmiques. I el sistema de governança confederal no funciona amb aquest tipus de polítiques perquè genera xocs entre els Estats”, ha subratllat.

L’exeurodiputat Colom ha encoratjat els actuals parlamentaris catalans “a preparar temes des de Catalunya per portar a Europa, i no esperar que els projectes vinguin des de Brussel·les”.

L’exparlamentària Ferrer, per la seva banda, ha assenyalat que Europa encara té “assignatures pendents”. “S’ha de respectar la diversitat dels pobles que integren la Unió. Cal una Europa fidel a la qual van idear els pares fundadors”, ha sentenciat Ferrer, que ha fet una crida a “l’Europa dels pobles” perquè “s’aconsegueixi el màxim reconeixement per a Catalunya”.

Tot i que el Govern impulsa la Reforma Horària, l’acte de cloenda del cicle de conferències -que també impulsa l’executiu- ha acabat a les 21:15 hores.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió