Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Expoquimia obre portes amb una aposta per la sostenibilitat, el reciclatge i els nous materials

ACN Barcelona.-Expoquimia, el saló líder de la indústria química al sud d’Europa, ha obert les seves portes amb una aposta clara per la sostenibilitat, el reciclatge i els nous materials. […]

Avatar
Agències 14/09/2021

ACN Barcelona.-Expoquimia, el saló líder de la indústria química al sud d’Europa, ha obert les seves portes amb una aposta clara per la sostenibilitat, el reciclatge i els nous materials. Uns 300 expositors i més de 500 marques es reuneixen al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona per mostrar les últimes novetats de la indústria química, plàstica i de tractament de superfícies. “Estem molt contents perquè és la primera gran fira industrial que se celebra no només a Espanya sinó a tot Europa en període pandèmic”, ha celebrat el president d’Expoquimia, Carles Navarro. “Es tracta d’una aposta claríssima del sector per donar-se a conèixer i presentar les solucions per avançar cap a una societat més sostenible i un planeta més circular”, ha apuntat Navarro.

“La pandèmia ha posat de manifest que el sector químic és essencial”, ha corroborat el president d’Expoquimia. “No hem parat i hem estat cabdals en la producció d’EPIs, material quirúrgic i sanitari, o detergents, desinfectants i biocides”, ha assenyalat Navarro, que ha posat d’exemple les bones xifres del sector tot i la profunda crisi causada pel coronavirus en d’altres àmbits. “L’any passat la química va tenir un descens de producció de només el 0,4%, pràcticament no va baixar, quan la caiguda a la indústria en general va fregar el 10%”, ha recordat el president d’Expoquimia. Pel que fa les previsions de tancament de 2021, estima que el sector creixerà un 7,1% aconseguint un resultat de 69.100 MEUR, dels quals 40.300 corresponen a les exportacions. Sobre les novetats del saló Expoquimia, Navarro no ha volgut precisar una empresa o producte concret, però sí les línies bàsiques d’aquest certamen 2021. “Productes, materials o màquines que faciliten l’economia circular, la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. Solucions per descarbonitzar el planeta. Novetats en tema de salut i alimentació. I avenços cap a la digitalització”, ha enumerat el president d’Expoquimia. Ja parlant com conseller delegat de BASF a Espanya, Navarro sí que ha precisat que en el certamen d’enguany presenten un projecte pilot de “reciclatge químic”. “Es tracta d’aprofitar tots els residus plàstics que ara van l’abocador o a cremar perquè són complexos o estan bruts”, ha explicat. “Parlem de donar-los una segona vida. I això es fa amb un procés de reciclatge químic –ChemCycling- que descompon aquest plàstic brut o complex en una matèria primera que la podem tornar a reintroduir, de nou, en la fabricació de plàstic”, ha continuat el conseller delegat de BASF a Espanya. “Es tracta d’una solució fantàstica i circular”, ha afegit Navarro.