Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Experts coincideixen en la importància de l’estudi d’aigües residuals per detectar precoçment les onades de covid

ACN Barcelona.-Diversos experts han destacat aquest dimecres la importància de l’estudi de les aigües residuals per detectar amb prou antelació una possible onada de covid-19. Els científics coincideixen en el […]

Agències 02/12/2020

ACN Barcelona.-Diversos experts han destacat aquest dimecres la importància de l’estudi de les aigües residuals per detectar amb prou antelació una possible onada de covid-19. Els científics coincideixen en el fet que encara cal ajustar els paràmetres i indicadors que facin els resultats i les prediccions més fiables, però asseguren que durant la pandèmia s’han pogut preveure fins a deu dies abans l’augment o baixada de casos. A més, la detecció d’aquestes traces de virus a l’aigua permetria prendre decisions a les autoritats sanitàries amb mesures molt precises i territorialitzades.

En aquest punt han coincidit Rosa Pintó, catedràtica de microbiologia de la UB, Clara Prats, líder del grup Biocom, de la UPC, Francisco Gutiérrez, del consorci de gestió del cicle de l’aigua d’Almeria Oriental, i Antoni Trilla, cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, en un webinar organitzat per la UPC i Cetaqua, Centre Tecnològic de l’Aigua.Pintó ha explicat que la detecció precoç de virus a les aigües residuals ja fa dècades que es practica a Catalunya, però ara s’ha mostrat la seva importància. Per això, ha demanat millorar els controls de qualitat als laboratoris que fan aquestes anàlisis i, així, incrementar el rigor científic dels resultats i les prediccions.Prats i Gutiérrez han explicat que l’anàlisi de les aigües a les clavegueres o a les plantes de tractament d’aigües residuals pot donar valors molt diferents segons si es tracta de zones de gran activitat econòmica, residencials o amb molta restauració, i també varia segons l’època de l’any. A més, han destacat que les aigües residuals permeten detectar molts casos asimptomàtics que no detecta el sistema sanitari.Trilla ha demanat que les dades que es donin d’aquestes anàlisis siguin fiables, comprensibles i comparables, cosa que permetrà als directius sanitaris prendre decisions amb antelació.