Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Exceltur rebaixa fins a l’1,4% el creixement del PIB turístic per l’efecte de Thomas Cook i el context de desacceleració

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-Exceltur ha rebaixat de l’1,6 que preveia el passat juliol a l’1,4% el creixement del PIB turístic el 2019 com a conseqüència del tancament de Thomas Cook i el context general de desacceleració. La patronal del sector ha afirmat que aquests condicionants, juntament amb el Brexit, dibuixen “un preocupant quart trimestre” de l’any fins a registrar un estancament del PIB turístic amb un creixement zero entre octubre i desembre. De fet, Exceltur ha calculat que l’impacte d’un Brexit sense acord en el sector turístic espanyol pot arribar als 1.407 MEUR. Davant d’això, ha reclamat un Pla d’Estat en favor del turisme liderat pel govern espanyol que resulti del 10-N.

Segons les dades d’Exceltur, fins al tancament de Thomas Cook l’activitat turística havia repuntat lleugerament durant el tercer trimestre, amb un creixement de l’1,9% per la demanda espanyola i l’augment de l’estrangera a les ciutats. La creació de l’ocupació en el sector s’ha desaccelerat fins al 3,2% al setembre.Entre d’altres, el consum turístic dels espanyols ha crescut a l’estiu entre els serveis de més cost, com l’increment de gairebé el 6% en pernoctacions en hotels de 4 i 5 estrelles durant el juliol i l’agost, mentre que la demanda estrangera ha baixat un 0,9%. Tot i això, els ingressos d’aquests turistes pugen un 3,7%. A més, aquests aposten cada cop més per les ciutats en detriment de la costa. En aquest sentit, també baixa demanda tradicional com la d’Alemanya (-12%) i els països nòrdics (-9%). En aquest context, el 58,4% de les empreses turístiques espanyoles ha registrat un moderat increment en les vendes, que en el 44% ha permès millorar els resultats en el tercer trimestre en comparació amb 2018. Tot i això, les empreses de la costa més dependentes del turisme estranger han registrat caigudes en les vendes, especialment Balears i Canàries, situació que s’ha agreujat pel tancament de Thomas Cook. De cara al futur, el 48,2% de les empreses turístiques espanyoles espera repetir els nivells de vendes del quart trimestre del 2018 i un 37,3% contempla un deteriorament dels seus resultats. Efectes del Brexit A banda del tancament del turoperador i de la desacceleració, Exceltur ha alertat que la incertesa per una sortida del Regne Unit sense acord ja ha afectat a les vendes de l’estiu, amb una caiguda del 3% en les vendes a empreses turístiques espanyoles al mercat britànic. L’efecte s’observa especialment en hotels vacacionals (-4,4% de vendes) i ubicats a les Canàries (-7,2%). La patronal ha xifrat en 1.407 MEUR l’impacte sobre l’activitat del que queda de 2019 (58 MEUR) i tot el 2020. Exceltur ha afirmat que s’obre un escenari “d’enorme complexitat” per al sector turístic espanyol, també pel ressorgiment de destins competidors, i ha reclamat mesures per afrontar la situació. En concret, ha demanat una gran aposta d’estat en la propera legislatura i ha proposat 14 punts entre els que hi ha crear com a mínim una secretaria d’estat de turisme, amb un pressupost “molt més adequat al seu pes sobre el PIB”, que hi hagi una reunió semestral d’una Comissió Interministerial de Turisme, crear una nova direcció general de competitivitat turística, evitar pujar o crear nous impostos, regular definitivament els pisos turístics i renovar el litoral espanyol, entre d’altres. Les previsions d’Exceltur és que si no es prenen mesures la tendència és a una reducció del creixement del PIB, que arribaria fins a l’1% el 2023. En canvi, la patronal contempla un 2,5% pel mateix any en un escenari en que s’entomen les polítiques necessàries.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió