Dimarts, 16 d'agost de 2022 - Edició 1482
La República

Eurodiputats dels principals grups de l’Eurocambra reclamen excloure el gas i l’energia nuclear de la taxonomia verda

ACN Brussel·les – A les portes que l’Eurocambra voti la nova taxonomia, que classifica quines inversions es consideren verdes, eurodiputats del principals grups de la cambra han rebutjat la proposta […]

Agències 05/07/2022

ACN Brussel·les – A les portes que l’Eurocambra voti la nova taxonomia, que classifica quines inversions es consideren verdes, eurodiputats del principals grups de la cambra han rebutjat la proposta de considerar el gas i l’energia nuclear com a sostenibles. L’Eurocambra debat aquest dimarts la proposta de taxonomia, previ a la votació d’aquest dimecres. Abans del debat, europarlamentaris de les famílies polítiques del Partit Popular Europeu (PPE), Socialiestes i Demòcretes (S&D), els liberals de Renovar Europa, els Verds i l’Esquerra han donat suport a una esmena que exclou el gas i les nuclears de la taxonomia tot al·legant tant “evitar la dependència del gas rus” com classificar combustibles fòssils com energia sostenible.

“La Unió Europea no pot donar suport a Ucraïna i al mateix temps construir la seva economia sobre el gas rus barat”, ha assegurat Sovsun Inna, diputada ucraïnesa convidada a la roda de premsa pels europarlamentaris. “Avui, la situació geopolítica és completament diferent de la de principis de febrer, quan va ser presentat el document”, ha puntualitzat Inna, que ha fet una crida a “reconsiderar” la proposta.

Les comissions d’Economia i Medi Ambient ja va votar en contra d’incloure el gas i l’energia nuclear com energia sostenible. Ara, la cambra necessita majoria simple per tombar la legislació.

En la roda de premsa, l’eurodiputat del grup socialista Paul Tang ha urgit la Comissió Europea a presentar una proposta millor que no impliqui augmentar la dependència del gas rus. Per la seva banda, el diputat del grup popular Christophe Hansen ha apuntat que les finances sostenibles no poden utilitzar-se per “finançar una guerra”.

“No som ingenus, entenem que no podem eliminar la dependència del gas d’un dia per l’altre, però no podem afirmar que els combustibles fòssils són verds, tant pel nostre clima com per la dependència de Rússia”, ha afirmat la diputada del grup Renovar Europa Emma Wienser. Des del grup parlamentari de l’Esquerra, l’eurodiputada Silvia Modig ha recordat que “la taxonomia no prohibeix res, només classifica, i assegurarà que les persones puguin escollir si els seus estalvis s’inverteixen en combustibles fòssils o energies renovables”. “Tindrem una eina per combatre el ‘greenwashing'”, ha dit.

“El món ens mira. Si Europa, que pretén liderar el món en la lluita contra el canvi climàtic, classifica una energia fòssil com a verda, tindrà conseqüències a tot el món”, ha sentenciat l’eurodiputat Bas Eickhout, del grup dels Verds.

Sobre si l’esmena tirarà endavant, els eurodiputats s’han mostrat amb dubtes tot assegurant que segueixen les converses dins dels grups parlamentaris. “La negociació s’ha convertit en un ping-pong polític entre Berlín i París”, ha assegurat Wienser. La votació es produirà en l’últim ple del curs que s’està celebrant a Estrasburg del 4 de juliol al 7 de juliol.