Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Estrasburg condemna Polònia pel règim disciplinari dels jutges: “És una amenaça per la independència judicial”

ACN Brussel·les.-El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Polònia per vulnerar el dret a un judici just d’una advocada suspesa. L’alt tribunal amb seu a Estrasburg considera que la […]

Avatar
Agències 22/07/2021

ACN Brussel·les.-El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Polònia per vulnerar el dret a un judici just d’una advocada suspesa. L’alt tribunal amb seu a Estrasburg considera que la “imparcialitat” de la cambra disciplinaria del Tribunal Suprem polonès que va rebutjar el recurs de la lletrada està “en perill” per la “interferència” del govern en la seva elecció. “És una amenaça per a l’estat de dret i la independència judicial”, afirma la sentència d’aquest dijous. És la tercera condemna en tres mesos d’Estrasburg que censura la influència de l’executiu polonès en la justícia. A més, arriba una setmana després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea demanés la suspensió cautelar de la cambra disciplinaria del Suprem polonès.

Tanmateix, el Tribunal Constitucional del país va declarar “inconstitucionals” aquestes cautelars, desafiant la primacia del dret de la UE. La Comissió Europea ha donat un mes a Varsòvia per acatar la decisió de Luxemburg i amenaça amb sancions si no ho fa. Ara la condemna del TEDH a Polònia per “la manca de garanties d’independència” de la cambra disciplinària del Suprem afegeix pressió a Varsòvia.Altres condemnesEstrasburg també va dictaminar al maig que s’havia vulnerat el dret a un judici just d’una companyia perquè un jutge de la sala que revisava el cas havia estat escollit de forma “irregular”. En concret, criticava que el president de Polònia, Andrzej Duda, i el parlament no tenien dret a nomenar-lo.A finals de juny, el TEDH va afegir més crítiques al govern de Mateusz Morawiecki per impedir a dos vicepresidents d’un tribunal regional recórrer la seva destitució. En aquest cas, Varsòvia va vulnerar el seu dret d’accés a la justícia.