ACN Sant Boi de Llobregat – El festival Altaveu ha lliurat aquest dijous el Premi Especial del Jurat a la Trajectòria al duet Estopa. El certamen ha reconegut els seus 25 anys de carrera i el fet d’haver popularitzat la rumba catalana, just dos mesos després d’omplir l’Estadi Olímpic de Montjuïc. És el segon cop que l’Altaveu distingeix Estopa, a qui va premiar el 2001 quan tot just començaven a despuntar. “Ens fa especial il·lusió rebre aquest premi al Baix Llobregat, que és el nostre país”, han assegurat els germans Muñoz entre aplaudiments. Els Altaveu 2024 també han reconegut l’èxit de Rita Payès, La Ludwing Band i Crisix, així com la creativitat emergent de Mar Pujol i Lía Kali. Finalment, el festival ha premiat la discogràfica Kasba Music pel seu 20è aniversari.
Els premis Altaveu han posat en valor un any més la creativitat i l’impacte de la música a Catalunya, amb especial atenció a la “originalitat i passió” dels projectes. En una gala a Can Massallera, el certamen ha fet bandera de la seva “humilitat” i de “fugir dels corrents massius”. El regidor de Cultura de Sant Boi, José Manuel González, ha reivindicat l’Altaveu com un festival “que no vol ser un esdeveniment de masses ni de modes al dictat del context que toqui”.
Una filosofia que també ha subratllat l’alcaldessa Lluïsa Moret, que ha demanat valorar l’Altaveu com un dels festivals públics més antics de Catalunya, i en el qual “es manté la voluntat de projectar iniciatives de descoberta i de qualitat”.
D’entre els premiats d’enguany, els més aclamats amb diferència han estat el duet Estopa, que han rebut una ovació del públic que omplia l’auditori, pràcticament tothom amb el mòbil en mà per immortalitzar el moment. David i José Muñoz s’han guanyat la platea quan han assegurat que el premi Altaveu d’enguany és “molt especial” perquè prové del Baix Llobregat, “el nostre país”. “Aquí mires a la gent i veus la teva infància i la teva vida”, han afegit.
Instants abans de la gala, també treien pit del seu icònic “orgull de barri”. “Avui miro els assistents i veig gent dels nostres, d’un Baix Llobregat que alhora representa molts barris del món”, han assegurat els germans de Cornellà. Quan fa tot just dos mesos del concert multitudinari a l’Estadi Olímpic de Montjuïc, han admès que encara estan assimilant la fita, “perquè semblava una missió inassumible”.
“Estàvem a l’escenari i no ens veiem a nosaltres, sinó que miràvem enrere pensant que hi hauria Bruce Springsteen com a mínim”, ha apuntat José, mentre el seu germà David ha reconegut que van passar “molts nervis” fins que es van deixar anar a partir de la segona cançó.
Preguntats per la seva evolució i la contribució que han fet a la rumba catalana, José Muñoz ha afirmat que ells estan “fets” de rumba, un gènere que David ha definit com “la millor guarnició” per a qualsevol estil musical. “Serveix per fer rock però també bossanova”, han apuntat, mentre han dit que no descarten fer una mescla amb la sardana.
<strong>Consolidació i talents emergents</strong>
Pel que fa a la resta de guardonats a la gala d’aquest dijous al vespre, el festival ha distingit Rita Payès “per haver demostrat ser una força imparable, tot i la seva joventut”. Les exitoses col·laboracions amb artistes com C. Tangana, Sílvia Pérez Cruz o Jon Batiste asseguren que la consoliden com una “veritable estrella en ascens”. Payès no ha pogut ser a Sant Boi amb motiu d’una estada a Mèxic, des d’on ha traslladat un missatge enregistrat amb el qual s’ha mostrat “molt agraïda” pel premi rebut.
El jurat també ha seleccionat La Ludwig Band “pel seu so distintiu, que fusiona influències de Pau Riba, Jaume Sisa i Bruce Springsteen”, alhora que ha destacat que han fet “revitalitzar” el rock català. La formació ha reivindicat la qualitat creativa de la “perifèria” de Barcelona i ha lloat la tasca del festival Altaveu per visivilitzar-ho.
En un registre del tot diferent, l’Altaveu ha reconegut la banda de thrash metal Crisix pel seu ressò internacional. En 17 anys de trajectporia, els igualadins han visitant festivals d’arreu d’Europa però també han fet gira per Llatinoamèrica, de manera que “han demostrat que el futur del metal està assegurat gràcies a la seva influència”, segons el jurat. El grup ha desitjat que el guardó “serveixi per ampliar el focus cap a tot el metal que es produeix a Catalunya”.
D’altra banda, el festival ha distingit altres propostes més emergents, com la cantautora Mar Pujol i el seu únic LP ‘Cançons de rebost’, del qual n’ha subratllat “l’estil íntim i essencial” que durà en concert a Sant Boi el proper cap de setmana. Pujol ha agraït que el festival reconegui “un ofici que costa molt que sigui valorat”.
Encara l’àmbit dels nous talents, un altre dels premis de la nit ha estat per a la cantant Lía Kali i la seva proposta urbana amb temes que tracten la salut mental o el “maltractament” institucional. La jove ha recordat que fa més de deu anys va estar ingressada a l’hospital de salut mental de Sant Boi “per una clara negligència mèdica” i ha criticat que en aquests centres “es torturi gent que necessita molta ajuda”.
Més enllà dels artistes, el festival ha lliurat un dels seus premis al segell discogràfic Kasba Music, amb vint anys de trajectòria focalitzada en les noves tendències, el punk, el rock i el mestissatge. “Ha estat un referent d’honestedat i compromís en el món discogràfic”, ha assegurat el jurat, mentre que el propietari de la discogràfica, Joni D ha fet una crida a cuidar la indústria musical i els prescriptors “per a què les noves generacions no quedin en mans dels algoritmes”.
El jurat dels premis Altaveu 2024 ha estat format per Toni Castarnado, Alícia Rodríguez, Irene Desumbila, Vicente Merino, Sergi Núñez i Joan Luna.
<strong>Més d’una desena d’artistes en tres dies</strong>
Amb l’entrega de premis, l’Altaveu ha donat el tret de sortida oficial a la 35a edició, encapçalada pels concerts de Xoel López, Lluís Gavaldà & Joan Pau Chaves i Núria Graham & Aoife Nessa. Del 13 al 15 de setembre, la programació també porta fins Sant Boi de Llobregat les propostes de Magalí Sare I Dani López, Mar Pujol, Maruja Limón, Marala i Los Estanques. Els concerts de Tarquim, Carla, BTZ, Shoda Monkas o Mohama Saz completen un cartell que l’organització assegura que es caracteritza per “l’autenticitat i la intensitat” dels seus protagonistes.